c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Medvedka Gaja, Sodišče v Trentu je razveljavilo odločbo okoljske agencije, ki je odobrilo odstrel medvedke Gaje


Sodišče v Trento je včeraj določilu prižgal zeleno luč. Slovenske medvedke Gaje ne smejo ustreliti!

Regionalno upravno sodišče v Trentu je začasno preklicalo odredbo o odstrelu slovenske medvedke Gaje. To je zapisala tiskovna agencija Agi , ki se sklicuje na pravne vire Lige proti vivisekciji (Lav Italia). V zadnjih dneh je združenje tako Fugattiju kot ministru za okolje Gilbertu Pichettu Fratinu poslalo predlog za prenos Gaje v varno zatočišče. Kot so sporočili iz Lava, ki ga zastopa odvetnik Linzola, je Sodišče sprejelo razloge, ki jih je oblikovala Liga sama. Kot je znano so medvedvetko hoteli usmrtiti po usodnem napadu na trentinskega tekača Andreo Papija . Sodišče v Trentu je razveljavilo odločbo okoljske agencije, ki je odobrilo odstrel medvedke Gaje, ki je pred tednom in pol napadla 26-letnega tekača Andreo Papija.

Predsednik pokrajine Trento Maurizio Fugatti bo besen. Še pred dnevi je vneto razlagal, da so lovci na sledi rjavi medvedki Gaji, ki je »obtožena« uboja na obrobju mesta Caldes. Pritožili so se zaščitniki živali in nasprotniki lova (organizacija Liga proti vivisekciji – LAV) ter uspeli. Sodišče je ocenilo, da ima 17-letna medvedka pravico do življenja. Če jo ujamejo, jo morajo začasno zapreti. Okoljska agencija Ispri pa mora v roku petih dni po prijetju pridobiti uradno mnenje o potrebi po njenem odstrelu ali možnosti morebitne premestitve v druge dele Italije. Odstrel bodo lahko izvedli samo, če bo dokazano, da je nevarna.

 Pred dvema letoma je prav tako sodišče razveljavil prvi odlok, ki je odredil smrt medveda po napadu na očeta in sina v gozdu. Fabio in Christian Misseroni sta se spomnila dogodkov po papeževi smrti.

Začasno prekinitev odloka o odstrelu medvedke gaje, ki je v Val di Sole napadla in ubila tekača  Andrea  Papija , je nesprejemljiva za predsednika province Trento Maurizia Fugattija, ki je to določbo podpisal.. »Tarski odlok je presenetljiv glede na smrt osebe. Kar nas skrbi, je varnost državljanov in dosedanje odločitve gredo v to smer. Lahko zaprosimo za preklic odloka tako, da predložimo zahtevano dokumentacijo (za katero verjamemo, da jo lahko vložimo do naslednjega ponedeljka),« je Fugatti sporočil na tiskovni konferenci ob koncu srečanja z župani Val di Sole in predstavniki dolinske skupnosti. “Ispra je bil prisoten na deželnem odboru za javno varnost in je podal pozitivno mnenje o odloku,” je spomnil Fugatti in pojasnil, da “preiskovalnemu sodstvu obstajajo dokumenti, ki jih mi nimamo”. Kot je sporočil predsednik dežele, da bo v primeru prijetja, osebek bo premeščen v center za divje živali Casteller. Že pred dvema letoma je sodišče iz Trentina razveljavil  prvi odlok, ki je razglasil smrt medveda po napadu na očeta in sina v gozdu.

Trije “problematični” medvedi Trentina

Po besedah ​​Ispra do danes v Trentinu živijo trije medvedi, ki veljajo za “problematične”. To so samica JJ4 in dva samca MJ5 in M62. Medregijski akcijski načrt za ohranitev rjavega medveda v srednje-vzhodnih Alpah (Pacobace), ki vsebuje tabelo za klasifikacijo indeksa nevarnosti živali, pojasnjuje kriterije za opredelitev “problematičnega” medveda. Med elementi, ki jih je treba upoštevati, so subjektova zgodovina in morebitno prejšnje nenormalno vedenje. Presojo, poudarjajo strokovnjaki ne tako kot v Sloveniji “presojo morajo opraviti od primera do primera, pri čemer je treba upoštevati ne le interpretativni ključ glede stopnje problematičnosti, ki jo daje tabela, temveč celoten spekter dejavnikov”!

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.