c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Premier Golob pozval ministra Brežana, naj zamrzne odstrel 230 medvedov


Predsednik vlade Robert Golob je ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana pozval, naj zamrzne vse odločbe o odstrelu 230 rjavih medvedov. Premier meni, da je treba to področje vnovič proučiti. Odstrelu medvedov sicer nasprotujejo tudi slovenske nevladne organizacije – prepričani so, da odločitev ministrstva pomeni kršitev slovenske in evropske zakonodaje.

Ministrstvo za naravne vire in prostor, ki ga vodi Uroš Brežan, je prejšnji teden izdalo odločbo, ki dovoljuje odvzem 230 rjavih medvedov iz narave, kar je največ do zdaj. Večino živali bodo iz narave odvzeli v južnem delu Slovenije, saj tam beležijo največ konfliktov, so povedali na ministrstvu.

Danes se je na to temo, ki je v zadnjem času zaradi škode zveri za kmetijsko dejavnost spet bolj aktualna, oglasil tudi predsednik vlade Robert Golob. Ocenil je, da je treba področje vnovič proučiti.

Ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana, ki je minuli teden podpisal odločbo z dovoljenjem za odvzem 230 rjavih medvedov iz narave, je zato premier po poročanju STA pozval, naj vse odločbe na to temo zamrzne, vlada pa se vprašanju ustreznosti trenutno predvidenega odvzema zveri iz narave spet posveti.

Slovenija naj bi po mnenju nevladnih organizacij z odločbo o odvzemu medvedov iz narave kršila zakonodajo, saj da ta takšnega dovoljenja za odstrel medvedov ne dopušča. To so v javnem pismu, ki so ga v Bruselj poslali v nedeljo, zapisali v Društvu za dobrobit živali AniMa, društvu za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka ter mednarodnem društvu za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green.

Odločbo za odvzem medvedov iz narave so v torek močno obsodili tudi v Zvezi ekoloških gibanj Slovenije, kjer zahtevajo dosledno upoštevanje zakonodaje o zaščiti medveda in volka kot zavarovanih vrst živali ter blokado “vsakršnega masovnega odstrela”. “Po naših podatkih gre že za tretjino vse populacije,” so opozorili.

Povezava:

JAVNO PISMO NEVLADNIH ORGANIZACIJ SLOVENIJE EVROPSKI KOMISIJI IN EVROPSKEMU PARLAMENTU

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: