c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Svet EU dosegel dogovor o zakonu o obnovi narave


Svet EU je v torek 20.06.2023 sprejel dogovor o burno razpravljanem zakonu o obnovi narave . Čeprav na zasedanju okoljskih ministrov Sveta ni bilo uradnega glasovanja, sedem držav ni podprlo dogovora.

Lastnemu predlogu je nasprotovala predvsem trenutno predsedujoča Svetu EU Švedska.

Tesna večina je zadoščala za sprejetje spremenjenega sporazuma. Dogovor Sveta EU o tej kontroverzni zakonodaji prihaja nekaj dni po tem, ko je komaj preživel glasovanje o zavrnitvi v odboru za okolje Evropskega parlamenta.

Sporazum, ki bo podlaga za pogajanja z Evropskim parlamentom, je omilil več točk, vključno z obnovo gozdov in morja.

»Pozdravljamo ministre EU, ki so se danes dogovorili o pogajalskem mandatu za zakon o obnovi narave, kljub plazu dezinformacij, ki so jih širili konservativni politiki, kmetijski in ribiški lobiji, ter poskusom švedskega predsedstva v zadnjem trenutku, da iztiri pogajanja, « je v izjavi dejal Sergiy Moroz, vodja politike za vodo in biotsko raznovrstnost pri Evropskem okoljskem uradu .

“Špansko predsedstvo pozivamo, naj se izogne ​​nadaljnji slabitvi in ​​se namesto tega osredotoči na krepitev uredbe,” je dodal Moroz. Za sprejetje zakonodaje morata dogovor potrditi Svet EU in Evropski parlament.

Evropski konservativci so zakonodajo o obnovi narave, ki je ključni del strategije Evropske komisije o biotski raznovrstnosti, napadli kot škodljiv ukrep za kmete. Toda prejšnji teden se je več kot 3300 znanstvenikov oglasilo s pismom, ki ovrže te trditve.

Zakonodaji najbolj glasno nasprotuje Evropska ljudska stranka (EPP), vodjo stranke pa celo obtožujejo izsiljevanja članov, da nasprotujejo zakonodaji. Štirje od sedmih ministrov za okolje, povezanih z EPP, so zakonodajo na seji Sveta podprli.

Predlog zakona je bil na vrvici, odkar sta ga odbora za kmetijstvo in ribištvo zavrnila v začetku tega leta. Glasovanje v odboru za okolje je bilo prestavljeno na 27. junij, potem ko se je triurno glasovanje poteklo.

Razvodeneli kompromis

S predlogom se Svet strinja, da bo “vsaj 30 % habitatov v kopenskih, obalnih, sladkovodnih in morskih ekosistemih, ki niso v dobrem stanju, do leta 2030 spravili v dobro stanje.”

Vendar je predlog Sveta v poskusu uravnoteženja ambicioznih ciljev s prožnim izvajanjem za države članice spodkopal več točk zakonodaje.

Predlog določa “načrtovanje, gradnjo in obratovanje” elektrarn na obnovljive vire energije kot prevladujoč javni interes nad obnovo narave. Po podatkih okoljevarstvene organizacije ClientEarth je bila ta izjema uvedena kljub temu, da sta sektorja vetra in sonca podpirala prejšnje predpise.

Zmanjšana je bila tudi obnova morskih ekosistemov. Noben cilj 2030 ne velja za posebna morska območja, ki imajo habitate z mehkimi usedlinami. Tovrstne habitate najdemo na primer v obalnih regijah.

Stališče Sveta oslabi prvotni predlog do te mere, da razčleni nekatere ključne obveznosti in podredi obnovo drugi rabi kopnega in morja. To zanemarja nepogrešljivo vlogo biotske raznovrstnosti pri reševanju številnih kriz, vključno s podnebno, ki jo Evropska unija se trenutno sooča.

Edina rešitev je, da kaže zavezanost držav članic k zagotavljanju celovitega pravnega okvira za obnovo, namesto prostovoljnega in delnega pristopa, ki je bil doslej neuspešen.

Povezava:

Evropska komisija za obnovo narave: Vsak evro se bo večkrat povrnil

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.