c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Pricurljal predlog za deregulacijo novih GSO


Načrt EU Komisije je popustil biotehnološkim semenskim korporacijam

  • Evropska komisija predlaga novo gensko spremenjeno deregulacijo: rezultat bo več tveganj za biološko varnost in večja prevlada na trgu za peščico biotehnoloških semenskih podjetij
     
  • Evropski varuh človekovih pravic preiskuje pritožbo glede postopka GD SANTE
     

Različica predloga DG SANTE za deregulacijo izdelkov „novih genomskih tehnik“ (NGT ali novih GSO), ki je pricurljala v javnost, potrjuje zgodnja opozorila skupin za okolje, trajnostno kmetovanje, skupin potrošnikov in znanstvenikov.

Sodišče Evropskih skupnosti je 25. julija 2018 odločilo, da so NGT GSO in jih je treba kot take regulirati. Vse od takrat so biotehnološke semenske korporacije množično lobirale za razveljavitev pravil EU o GSO za NGT.

Če bi bil ta predlog sprejet, bi to pomenilo, da ti GSO ne bodo več predmet ocene tveganja za zdravje in okolje, sledljivosti in označevanja. To bo povečalo tveganja za biološko varnost in odpravilo svobodo izbire potrošnikov. Ker bodo semena NGT patentirana, bo to spodkopalo pravice kmetov in vodilo v nadaljnjo monopolizacijo že tako visoko koncentriranega trga s semeni.

Predpostavka Komisije, da bi novi GSO vodili k večji trajnosti, temelji na trditvah industrije namesto na resničnih dokazih. Temeljno vprašanje je, da predpostavke, ki upravičujejo to zgodovinsko deregulacijo, temeljijo na trditvah industrije in ne na dokazih. V resnici je to darilo biotehnološkim podjetjem za semena, kot so Bayer, Corteva in BASF.

Pred kratkim le bila vložena pritožba varuhu človekovih pravic EU zaradi zelo pristranskega pripravljalnega dela GD SANTE, ki je vodilo do tega predloga. Varuh človekovih pravic je začel preiskavo. Postopek posvetovanja GD SANTE je bil zelo pristranski in je veliko bolj upošteval stališča industrije kot stališča ekološkega kmetovanja, okolja ali skupin potrošnikov.

Ključni elementi predloga DG SANTE za deregulacijo:

  • Predlog ustvarja dve kategoriji novih GSO rastlin. Tisti v „kategoriji 1 NGT“ so tisti, ki bi po mnenju Komisije „lahko nastali tudi naravno ali proizvedeni s konvencionalno vzrejo“.
    Te gensko spremenjene rastline ne bi imele:
    – ocene tveganja za zdravje in vplive na okolje
    – ne bi bil potreben test odkrivanja
    – ne bi bilo sledljivosti
    – ne bi bilo označevanja za potrošnike
    – ne bi bilo spremljanja ali ukrepov soobstojaGD SANTE predvideva samo „priglasitveni postopek“ za te GSO. Posledica tega je daljnosežna deregulacija, zlom varstva okolja in zdravja , kar sta evropski komisar za zdravje Kyriakides in DG SANTE doslej vedno zanikala, da bi se zgodilo.
     
  • Kategorija 1 je opredeljena z nizom meril, ki se razvija okoli naključnega števila „20 genskih sprememb“, kot so zamenjave nukleotidov. Vendar ni mogoče vedeti, da se te spremembe dejansko pojavljajo v naravi. Samo število spremenjenih nukleotidov ne pomeni, da so varni, prav tako ne bodo preverjeni neželeni učinki modifikacije. Druge spremembe, kot so izbrisi, so glede na uhajanje lahko celo neomejene .
     
  • Predlog pomeni, da potrošniki ne bodo imeli pojma, ali jedo nove GSO , ki so poleg tega nepreizkušeni. Sektor hrane brez GSO se bo težko izognil kontaminaciji v svoji verigi preskrbe s hrano. Kmetje in rejci bodo lahko vedeli, katere sorte so Cat. 1 NGTs, preko javnega registra.
     
  • Novi GSO/NGT v ekološkem kmetovanju ne bodo dovoljeni. V tem smislu so novi GSO še vedno GSO. Vendar pa za deregulirano skupino NGT, kot je opisano zgoraj, ne bo pravil soobstoja. Ekološkim kmetom in rejcem ter konvencionalnim kmetom, ki pridelujejo za živilsko industrijo brez GSO, se bo nemogoče izogniti kontaminaciji in ohraniti svoja polja brez GSO.
     
  • Korporacije, ki že obvladujejo patentno skupino teh tehnologij, kot so Corteva, Bayer in BASF, bodo s tem predlogom lahko vstopile na trg EU z neoznačenimi in nesledljivimi – a patentiranimi – GSO, kar bo še povečalo njihov nadzor nad kmeti in proizvodnjo hrane v Evropa .
     
  • Edina izjema v kat. 1 so gensko spremenjeni pridelki, odporni na herbicide , ki bodo še vedno potrebovali dovoljenje zaradi očitnega negativnega vpliva na trajnost.
     
  • Vsi drugi proizvodi NGT (kategorija 2) bodo regulirani, vendar bo postopek odobritve poenostavljen v primerjavi s trenutnimi pravili EU o GSO . Ti bodo še vedno označeni, vendar ne bo potreben načrt spremljanja, niti metoda odkrivanja pod določenimi pogoji.
     
  • Zanimivo je, da želi Komisija še vedno spremljati “možna tveganja za zdravje ali okolje, vpliv rastlin NGT na okoljsko, ekonomsko in družbeno trajnost ter vplive na ekološko kmetijstvo in na sprejemanje izdelkov NGT pri potrošnikih” – vendar ne bodo imeli podatkov o tveganjih, potrošniki pa tudi ne bodo vedeli, kaj jedo.

DG SANTE je bil pod močnim lobističnim vplivom biotehnoloških semenskih multinacionalk, ki so leta pozivale k tej deregulaciji. Podprla jih je skupina znanstvenikov, povezanih z industrijo , kot so tisti v lobistični platformi EU-SAGE.

Ta osnutek predloga pomeni popolno spodkopavanje pravil EU o GSO. Biotehnološke semenske multinacionalke – ki so tudi glavni proizvajalci pesticidov – bodo močno povečale dobiček z dostopom do trga EU z nepreizkušeno, neoznačeno – a patentirano – gensko spremenjeno hrano. V praksi to pomeni tudi odrekanje svobodi izbire potrošnikov in škodo ekološkemu kmetovanju in kmetovanju brez GS.

Takšna deregulacija lahko pomaga zmanjšati pesticide, brez kakršnih koli dejstev, ki bi podpirala te domneve. Ključ je vidi politična realnost, da če želi doseči sprejetje zakona o zmanjšanju pesticidov SUR, bo moral v zameno dati deregulacijo novih GSO. To “trgovanje s konji” bi dejansko pomenilo razpustitev obstoječih pravil EU o GSO kot zgolj kompromis, da bi pridobili nekaj drugega. To je zelo slaba ideja. Ni dokazov, da bodo novi gensko spremenjeni organizmi zmanjšali pesticide , in ker so prevladujoče biotehnološke korporacije za semena in pesticide ene in iste (Bayer, BASF, Corteva, Syngenta), je še manj razlogov za prepričanje, da bi bila to njihova prednostna naloga.

Več kot 300 organizacij je maja 2023 napisalo pismo podpredsedniku Timmermansu, naj ohrani pravila EU o GSO za vse GSO in tako ustavi načrtovano deregulacijo novih GSO in več kot 400.000 državljanov se je podpisalo pod peticijo s to zahtevo.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK – NIČ VAS NE STANE! –  

OBRAZEC VAM JE NA VOLJO V PDF OBLIKI NA POVEZAVI – KLIKNI

ŽELIM POPRETI DELO AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

POSTANITE ČLAN AAG

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.