c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

EU kriminalizira okoljsko škodo, primerljivo z ekocidom


Evropska unija je postala prvi mednarodni organ, ki je kriminaliziral obsežno okoljsko škodo, »primerljivo z ekocidom«.

Pozno v četrtek so se zakonodajalci dogovorili o posodobitvi direktive bloka o okoljskem kriminalu, ki kaznuje najhujše primere uničevanja ekosistemov, vključno z izgubo habitata in nezakonito sečnjo, s strožjimi kaznimi.

Marie Toussaint, francoska pravnica in evropska poslanka, ki vodi prizadevanja EU za kriminalizacijo ekocida, je dejala, da odločitev “označuje konec nekaznovanja okoljskih zločincev” in bi lahko začela novo dobo okoljskih sodnih sporov v Evropi.

Direktiva o okoljskem kriminalu bo uradno sprejeta spomladi, države članice pa bodo imele nato dve leti časa, da jo vključijo v nacionalno zakonodajo.

Čeprav dogovorjeno besedilo samo po sebi ne vključuje besede “ekocid”, njegova preambula pravi, da namerava kriminalizirati “primere, primerljive z ekocidom”. To so dejanja, ki povzročajo obsežno, znatno in nepopravljivo ali dolgotrajno škodo velikim ali pomembnim ekosistemom, habitatom ali kakovosti zraka, tal ali vode.

To natančno sledi definiciji ekocida, ki jo je razvila mednarodna skupina pravnih strokovnjakov leta 2021. Opredelitev naj bi v glavnem sprejela mednarodno kazensko sodišče s spremembo Rimskega statuta – ključni cilj fundacije Stop Ecocide – vendar je zdaj vse bolj uporablja za zakonodajo na nacionalni ravni . Škotska se je na primer nedavno začela posvetovati o tem, ali naj uvede prvi zakon o ekocidu v Združenem kraljestvu.

Revidirana zakonodaja EU določa, katere vrste okoljskih dejavnosti so zajete. Sem spadajo črpanje vode, recikliranje ladij in onesnaževanje, vnos in širjenje invazivnih tujerodnih vrst ter uničevanje ozona. Ne pove pa ničesar o ribolovu, izvozu strupenih odpadkov v države v razvoju ali goljufijah na trgu ogljika.

Dovoljenje za opravljanje navedenih dejavnosti ne bo samodejno opravičilo. Posamezniki in podjetja bodo zagrešili kaznivo dejanje, če je bilo to dovoljenje pridobljeno z goljufijo ali s korupcijo, izsiljevanjem ali prisilo ali če krši materialne pravne zahteve.

Zakonodajalci se niso strinjali z razširitvijo teh obveznosti na kazniva dejanja, storjena zunaj meja EU v imenu podjetij EU, vendar bi se posamezne države članice lahko odločile za to.

Zakon uvaja nove kazni, od zaporne kazni za posameznike do izključitve dostopa do javnih sredstev za podjetja. Države članice bodo prav tako lahko izbirale, ali bodo uvedle globe za podjetja na podlagi deleža njihovega prometa (do 5 %, odvisno od kaznivega dejanja) ali fiksne zneske do 40 milijonov evrov (35 milijonov funtov).

Virginijus Sinkevičius, evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo, je dejal, da so okoljski zločini resni, dobičkonosni in v porastu. Letni prihodki od trga nezakonitih odpadkov v EU so se na primer gibali med 4 in 15 milijardami evrov .

“EU se je strinjala z novo zakonodajo, ki priznava njihovo težo, zlasti ko so uničeni veliki ekosistemi,” je dejal Sinkevičius. “Naše zdravje je odvisno od stanja okolja, v katerem živimo, zato moramo odvrniti kriminalce, ki so pripravljeni uničiti ekosisteme za dobiček.”

V evropskem političnem kontekstu je to besedilo točka podpore za vse tiste, ki branijo okolje na sodiščih in se borijo proti nekaznovanosti kriminalnih družb, ki prepogosto zaničujejo zakone in si danes prizadevajo razkriti okoljsko demokracijo v Evropi .

Sporazum je sledil večmesečnim pogajanjem med Evropskim svetom, komisijo in parlamentom ter kampanjam civilne družbe.

Posodobljeni zakon bo pomagal državam članicam veliko resneje jemati okoljsko škodo. To je zelo pomembno in ga je treba iskreno pohvaliti, iz hitro naraščajočega zagona zakonodaje o ekocidu pa lahko vidimo, da se evropske države ne bodo dolgo ukvarjale z njo globlje v svojih jurisdikcijah.

Pravzaprav ne dvomimo, da je ta prava smer, ki bo hitro vzpostavljena, samo vprašanje časa je kdaj bo ekocid priznan v kazenskem pravu na vseh ravneh.

VIR: The Guardian

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK – NIČ VAS NE STANE! –  

OBRAZEC VAM JE NA VOLJO V PDF OBLIKI NA POVEZAVI – KLIKNI

ŽELIM POPRETI DELO AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

PLAČILO ČLANARINE

POSTANITE ČLAN AAG

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.