c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

COP28 se je končal s pozivom k prehodu od fosilnih goriv


Države so na konferenci COP28 v Dubaju v sredo odobrile časovni načrt za “prehod stran od fosilnih goriv”, vendar dogovor še vedno ni dosegel dolgo zahtevanega poziva k “postopni opustitvi” nafte, premoga in plin kar smo zahtevale NVO.

V odzivu na sprejetje končnega dokumenta je generalni direktor ZN António Guterres dejal, da je omemba vodilnega svetovnega povzročitelja podnebnih sprememb po mnogih letih, ko je bila razprava o tem vprašanju blokirana. Poudaril je, da se mora doba fosilnih goriv končati.

»Tistim, ki so nasprotovali jasni navedbi postopnega opuščanja fosilnih goriv v besedilu COP28, želim povedati, da je postopno opuščanje fosilnih goriv neizogibno, če jim je to všeč ali ne. Upajmo, da ne bo prepozno,« je dodal generalni sekretar.

Konferenca COP28 naj bi se zaključila v torek, vendar so intenzivna nočna pogajanja o tem, ali bo izid vključeval poziv k “postopni ukinitvi” ali “postopni opustitvi” fosilnih goriv za ogrevanje planeta, kot so nafta, plin in premog, prisilila konferenco v podaljšanje.

Ta glavna sporna točka nasprotuje aktivistom in podnebno ranljivim državam proti nekaterim večjim državam večino zadnjih dveh tednov.

“Znanost je jasna”

G. Guterres je v svoji izjavi dejal, da bo omejitev globalnega segrevanja na 1,5 °C, ki je eden od temeljnih ciljev, določenih v prelomnem Pariškem sporazumu iz leta 2015 , “je nemogoče doseči brez postopne opustitve vseh fosilnih goriv”, in to priznava raznolika koalicija držav.

Pogajalci na COP28 so se dogovorili tudi o zavezah glede potrojitve zmogljivosti obnovljivih virov energije in podvojitve energetske učinkovitosti do leta 2030 ter dosegli napredek v zvezi s prilagajanjem in financiranjem.

Drug napredek je bil dosežen tudi v zvezi s prilagajanjem in financiranjem, vključno z operacionalizacijo sklada za izgube in škodo , čeprav so po besedah ​​generalnega sekretarja finančne obveznosti zelo omejene.

Vodja ZN je poudaril, da je potrebno veliko več, da bi tistim, ki so na prvi črti krize, zagotovili podnebno pravičnost.

»Številne ranljive države se utapljajo v dolgovih in jim grozi utopitev v naraščajočem morju. Čas je za porast financ, vključno s prilagajanjem, izgubo in škodo ter reformo mednarodne finančne arhitekture.«

Dejal je, da si svet ne more privoščiti “zamud, neodločnosti ali polovičnih ukrepov” in vztrajal, da “multilateralizem ostaja najboljše upanje človeštva”.

“Bistvenega pomena je združiti se okoli resničnih, praktičnih in smiselnih podnebnih rešitev, ki ustrezajo obsegu podnebne krize.”

“Rešilna bilka, ne ciljna črta”

Vodja ZN za podnebje Simon Stiell je poudaril, da so bili na COP28 narejeni “resnični koraki naprej”, vendar so pobude, objavljene v Dubaju, “podnebni ukrep in ne ciljna črta “.

G. Stiel je dejal, da je Global Stocktake – katerega cilj je pomagati državam, da svoje nacionalne podnebne načrte uskladijo s Pariškim sporazumom – jasno pokazal, da napredek ni dovolj hiter, vendar se “nedvomno” pospešuje.

Kljub temu je trenutna pot le malo pod tremi stopinjami globalnega segrevanja, kar pomeni “množično človeško trpljenje”, po besedah ​​vodje podnebja, zato je moral COP28 “iglo premakniti dlje”.

G. Stiell je v pogovoru z novinarji pred glavno dvorano dejal, da mora COP28 sporočiti, da se mora odločno ustaviti glavni podnebni problem človeštva – “fosilna goriva in onesnaževanje planeta, ki izgoreva”.

“Čeprav tu v Dubaju nismo povsem obrnili strani o fosilnih gorivih, je to očitno začetek konca.”

»Ta sporazum je ambiciozen prag, ne pa zgornja meja. Zato je treba v ključnih letih, ki so pred nami, še naprej krepiti ambicije in podnebne ukrepe.”

Tukaj je tudi nekaj drugih poudarkov s COP28:

Kaj se je še zgodilo na COP28?

  1. Sklad za izgube in škodo , namenjen podpori podnebno ranljivih držav v razvoju, je zaživel prvi dan COP. Države so doslej za sklad obljubile na stotine milijonov dolarjev;
  2. Obveznosti v vrednosti 3,5 milijarde USD za dopolnitev sredstev Zelenega podnebnega sklada;
  3. Nove objave v skupni vrednosti več kot 150 milijonov USD za Sklad za najmanj razvite države (LDC) in Posebni sklad za podnebne spremembe (SCCF)
  4. Povečanje za 9 milijard USD letno s strani Svetovne banke za financiranje projektov, povezanih s podnebjem (2024 in 2025);
  5. Skoraj 120 držav je podprlo deklaracijo ZAE o podnebju in zdravju COP28 za pospešitev ukrepov za zaščito zdravja ljudi pred naraščajočimi vplivi podnebja;
  6. Več kot 130 držav je podpisalo Deklaracijo Združenih arabskih emiratov o kmetijstvu, hrani in podnebju COP28 , da bi podprle prehransko varnost ob boju proti podnebnim spremembam;
  7. Global Cooling Pledge je podprlo 66 držav za zmanjšanje emisij, povezanih s hlajenjem, za 68 % od danes.

Kaj pa nadaljevanje?

  • Naslednji krog nacionalnih podnebnih akcijskih načrtov – ali nacionalno določenih prispevkov – je predviden leta 2025, ko naj bi države resno okrepile svoje ukrepe in zaveze.
     
  • Azerbajdžan je bil razglašen za uradnega gostitelja COP29 – od 11. do 22. novembra prihodnje leto – po tem, ko je prejel podporo vzhodnoevropskih držav, potem ko je Armenija umaknila lastno kandidaturo.
     
  • Brazilija se je ponudila, da bo leta 2025 gostila COP30 v Amazoniji. 

Mešane reakcije

Kljub številnim aplavzom na plenarnem zasedanju niso bile vse delegacije zadovoljne z izidom pogovorov o podnebju. Predstavniki civilne družbe in podnebni aktivisti ter delegacije majhnih otoških držav v razvoju so bili nad izidom vidno nezadovoljni.

Anne Rasmussen, predstavnica Samoe in glavna pogajalka Zavezništva malih otoških držav (AOSIS), je poudarila, da je bila odločitev sprejeta med njihovo odsotnostjo v plenarni sobi, saj je njihova skupina še usklajevala svoj odgovor na besedilo.

Obžalovala je, da si ne morejo “privoščiti vrnitve na svoje otoke s sporočilom, da nam je ta proces spodletel.” 

Gospa Rasmussen je obtožila pomanjkanje “popravljanja smeri” in izrazila razočaranje nad “postopnim napredovanjem v primerjavi z običajnim poslovanjem, ko smo resnično potrebovali” eksponentno koraksko spremembo v naših dejanjih in podpori. 

Takoj po objavi končnega dokumenta je Harjeet Singh, vodja globalne politične strategije pri Climate Action Network International, za UN News povedal : »Po desetletjih izogibanja je COP28 končno opozoril na resnične krivce podnebne krize: fosilna goriva. Zastavljena je že dolgo zamujena smer za odmik od premoga, nafte in plina.«

»Toda resolucijo kvarijo vrzeli, ki industriji fosilnih goriv ponujajo številne izhode v sili, ki temeljijo na nepreverjenih in nevarnih tehnologijah.

G. Singh je tudi opozoril na to, kar je po njegovem mnenju “hinavščina bogatih držav … saj še naprej močno širijo dejavnosti fosilnih goriv, ​​medtem ko zgolj na besedah ​​govorijo o zelenem prehodu.”

Države v razvoju, ki so še vedno odvisne od fosilnih goriv, ​​so po njegovih besedah ​​ostale brez trdnih jamstev za ustrezno finančno podporo pri njihovem “nujnem in pravičnem prehodu na obnovljivo energijo”.

“Medtem ko je ta COP priznal ogromen finančni primanjkljaj pri spopadanju s podnebnimi vplivi, so končni rezultati razočaranje premajhni, da bi bogate države prisilili, da izpolnijo svoje finančne obveznosti,” je dodal.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

ŠE DO KONCA LETA IMATE ČAS DA NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK – NIČ VAS NE STANE! –  

OBRAZEC VAM JE NA VOLJO V PDF OBLIKI NA POVEZAVI – KLIKNI

ŽELIM POPRETI DELO AAG

PLAČILO ČLANARINE

POSTANITE ČLAN AAG

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.