c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

SPOROČILO ZA JAVNOST- Napoved ustavne pobude ZDU-1O in kazenske ovadbe zaradi kanala C0


Miha Jazbinšek, član okoljske nevladne organizacije Alpe-Adria-Green, in Jasminka Dedić, samostojna svet- nica Vesne – zelene stranke v Mestnem svetu MO Ljubljana, sva v začetku novembra 2023 vložila naznanilo kaznivega dejanja zoper župane občine Medvode Stanislava Žagarja (1994-2014), občine Vodice Aca Franca Šuštarja (2010 -) in MO Ljubljane Zorana Jankovića (2006 -) zaradi protipravne vzpostavitve projekta izgradnje »povezovalnega kanala C0« na odseku med Brodom in Ježico z julija 2011 sklenjeno Pogodbo o sodelovanju med občinami Medvode, Vodice in Ljubljana. Tokrat vlagava drugo dopolnitev naznanila kaznivega dejanja z dne 8. 11. 2023, s katero želiva razsvetliti, kakšno vlogo so imeli oziroma še vedno imajo zunanji izvajalci in »neodvisni« strokovnjaki pri izvajanju pritiskov na državne organe, pri izdelavi koruptnih »strokovnih« podlag in pravnih mnenj, vse s ciljem, da se legitimira neresnice, ki jih župan Zoran Janković vztrajno ponavlja v medijih, in da se državne uradnike in odloče- valce opere vsakršne odgovornosti.

Ob tem zlasti opozarjava, da je trenutna slovenska vlada nase prevzela kolektivno odgovornost za nastalo situacijo, s tem ko je na svoji 100. dopisni seji dne 7. junija 2023 sprejela sklep, da edino »investitor lahko ustavi gradnjo«. Istočasno pa taista vlada ve, da je izrek ničnosti v pristojnosti Ministrstva za na- ravne vire in prostor kot edino pravno sredstvo ustavitve gradnje kanala C0. Poziv k izreku delne ničnosti vodnega soglasja z dne 17. julija 2013, prvega gradbenega dovoljenja z dne 12. marca 2014 in vseh nadalj- njih gradbenih dovoljenj, sva vlagatelja vložila 10. avgusta oziroma 23. avgusta 2023.

Od najinega poziva državnim organom je minilo že več kot pol leta, vendar državni uradniki in odločevalci še vedno zavlačujejo z odzivom na poziv, četudi številna pričevanja pred Preiskovalno komisijo o ugotav- ljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika Ljub- ljanskega polja in celo hišne preiskave v začetku februarja, v kateri Specializirano državno tožilstvo preiskuje 19 osumljencev, ki jim očitajo huda gospodarsko korupcijska kazniva dejanja, kažejo, da obstajajo utemeljeni indici, da bi izpodbijani upravni akti s svojo izvršitvijo lahko povzročila kazniva dejanja, med drugim tudi kaznivo dejanje neodvrnitev nevarnosti po 321. členu KZ-1. Tudi sama napovedujeva kazenske ovadbe držav- nih uradnikov, neposrednih podpisnikov spornih aktov in njihovih nadrejenih predvsem z vidika »Goljufije na škodo Evropske unije«.

Zaradi neukrepanja pristojnih državnih organov, da bi ustavili gradnjo kanalizacijskega kanala preko vodovar- stvenega območja Ljubljanskega polja in da bi s tem odpravili »nespoštovanje ustavne pravice do pitne vode – zaščite vseh virov pitne vode kot ustavno varovane kategorije« (četrta točka sklepa Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor z dne 15. marca 2023), najavljava tudi vložitev ustavne pobude zaradi opustitve zaščite pravice do pitne vode in dolžnega ravna- nja pri upravljanju vodnih virov s strani države (70.a člen Ustave RS).

Pri pripravi ustavne pobude izhajava iz sistemskega konflikta interesov znotraj in med pristojnima resorjema, Ministrstvom za naravne vire in prostor ter Ministrstvom za okolje, podnebje in energije, ki ga je vzpostavila nezakonita in neustavna novela Zakona o državni upravi (ZDU-1O, Uradni list RS, št. 18/23). Na sistemski

konflikt, ki je vsebovan v ZDU-1O, smo opozorili predsednico Državnega zbora mag. Urško Klakočar Zupančič že junija lani, Alpe-Adria-Green pa je dne 22. junija 2023 v Državni zbor posredovala tudi predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o državni upravi, s katerim bi ZDU uskladili z novelo Zakona o Vladi RS (ZRSV-J, Uradni list RS, št. 163/22) in, posledično, odpravili nezakonitost in neustavnost ZDU-1O.

V izogib nadaljnjega vsesplošnega informacijskega vakuuma vam bova po tiskovni konferenci posredovala

»NAZNANILO KAZNIVEGA DEJANJA pogodba 2011 – dopolnitev.pdf« in predlog Zakona o spremem- bah in dopolnitvah Zakona o državni upravi z dne 22. junija 2023.

ČE MENITE DA NAŠE DELO PRIPOMORE K OHRANITVI NARAVE IN OKOLJA NAS PODPRITE TUDI VI Z DONACIJO SAJ SE FINANCIRAMO SAMI, BREZ POMOČI DRŽAVE!

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE “ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK“–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.