c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Vetrne elektrarne dokazano zelo škodujejo prebivalstvu


AAG je 18.03.2024 poslal na MNVP, zahtevo z takošnjim odgovorom, da presodi ali je “Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS 53/2011), sprejet leta 2011”, zakonit in ali je bil sprejet skladno z veljavnimi predpisi:

Mednarodno društvo Alpe Adria Green (AAG) ima priznan javni interes na področju varstva okolja v sladu z 237.členom ZVO-2, besedilo št.2  in na področju ohranjanja narave v skladu s 137.členom ZON, besedilo št. 13. Obenem pa si prizadevamo v posameznih primerih, kot je tudi predmet zadeve v naslovu naše vloge, za uveljavitev 72.člena Ustave RS o zdravem življenjskem okolju, 73. člena o varovanju naravne in kulturne dediščine, 71.člena o varstvu zemljišč in 70.a člena o pravici do pitne vode.

    • Vedno je pri načrtovanju vetrnih elektrarn kršen tudi 71.člen Ustave RS o varstvu zemljišč, ki jasno navaja: ”Država skrbi za gospodarski, kulturni in socialni napredek prebivalstva na gorskih in hribovitih območjih”. Vetrne elektrarne dokazano zelo škodujejo napredku tamkajšnjega prebivalstva.
    • AAG je že doslej opozarjal na škodljivost projektov izgradnje vetrnih elektrarn na Pohorju, tudi v luči kršenja zgoraj naštetih členov Ustave RS. Tudi v tem nameravanem posegu v prostor delujemo v skladu s 4.členom ZVO-2, besedilo št.2: ”Namen varstva okolja je spodbujanje in usmerjanje takega družbenega razvoja, ki omogoča dolgoročne pogoje za zdravje, počutje in kakovost življenja ljudi ter ohranjanje biotske raznovrstnosti. (podčrtal AAG).

    Posebej se to nanaša na projekte VE Kalše, VE Gradišče in VE Slovenska Bistrica na območjih Areh in Trije kralji pa tudi drugje na Pohorju, ki kršijo 4.člen ZVO-2, ker ogrožajo omenjen družbeni razvoj.

    • S pričujočim dopisom želimo od Ministrstva za naravne vire in prostor ter od Direktorata za prostor pridobiti presojo ali je Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS 53/2011), sprejet leta 2011, zakonit in ali je bil sprejet skladno z veljavnimi predpisi, kar je pomembno zaradi umeščanja omenjenih vetrnih elektrarn v prostor.
    • Navedeni projekti vetrnih elektrarn bi se morali nemudoma ustaviti, dokler se ne ugotovi zakonitost navedenega akta, saj bi lahko v nasprotnem primeru nastala nepopravljiva škoda.
    • OBRAZLOŽITEV:
      • Občina Slovenska Bistrica je v letu 2011 sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS 53/2011), ki v 3. členu določa:
     
    »7. člen se dopolni s točkami:
    i) V coni 2a je dopustna gradnja apartmajskih objektov.
    j) V coni območja zazidanih in nezazidanih stavbnih zemljišč je dovoljena postavitev prosto stoječih fotovoltaičnih elektrarn. Na gozdnih in kmetijskih zemljiščih je dovoljena postavitev vetrnih elektrarn in gradnja baznih postaj mobilne telefonije ob upoštevanju zakonskih in podzakonskih predpisov ter mikrolokacijskih pogojev. Za posege v prostor na gozdnih in kmetijskih zemljiščih si je predhodno potrebno pridobiti soglasje pristojne krajevne skupnosti.
    k) Na območjih kmetijskih zemljišč se lahko načrtujejo:
    agrarne operacije in vodni zadrževalniki za potrebe namakanja kmetijskih zemljišč;
    vsi pomožni kmetijski objekti;
    omrežja naslednje gospodarske javne infrastrukture: cevovodi za pitno in odpadno vodo s pripadajočimi objekti, elektroenergetski vodi s pripadajočimi objekti, komunikacijski vodi, naftovodi, plinovodi, vročevodi in priključki nanje;
    posegi za začasne ureditve za potrebe obrambe in varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami;
    začasni objekti;
    rekonstrukcije lokalnih cest;
    čebelnjaki velikosti do 50 m2.
    Pomožni kmetijski objekti iz druge alinee tega člena se lahko uporabljajo le v kmetijske namene.
    Minister, pristojen za kmetijstvo, v soglasju z ministrom, pristojnim za prostor, podrobneje določi vrste pomožnih kmetijskih objektov in začasnih objektov ter njihovo največjo velikost.«.
    V 7. členu se izbrišejo cone, ki se nanašajo na naselja iz 2. člena tega odloka«.  
    • V skladu z veljavno zakonodajo v času sprejetja Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS 53/2011), je bilo Prostorske ureditvene pogoje (PUP), ki so bili sprejeti na podlagi določb Zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS 1/84,37/85 in 29/86 in Uradni list RS 26/90, 71/93 in 44/97 –ZUNDPP) dopustno spreminjati in dopolnjevati v skladu z določili 96. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS 33/2007 ZPNačrt), ki je določal:

    »Prostorski ureditveni pogoji iz 25. člena ZUNDPP prenehajo veljati z dnem uveljavitve občinskega prostorskega načrta, do takrat pa se lahko spreminjajo in dopolnjujejo po določbah tega zakona, ki urejajo občinski podrobni prostorski načrt«.

    Občina Slovenska Bistrica občinskega prostorskega načrta (OPN) ni sprejela in je PUP ohranila v veljavi, na podlagi navedene zakonske določbe pa je PUP lahko tudi spreminjala in dopolnjevala.

    • Postopek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki se v skladu z že navedenim določilom 96. člena ZPNačrt uporablja za spremembe in dopolnitve PUP je bil urejen v določbah poglavja 4.3.2. »Postopek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta« in sicer od 57. do 61. člena.
      • Iz navedenega izhaja, da je Občina Slovenska Bistrica, Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS 53/2011), lahko sprejela le na podlagi in ob pogojih določenih v 96. člena ZPNačrt.
      • Iz javno dostopnih podatkov ne izhaja, da bi občina Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS 53/2011), sprejela po zakonsko določenem postopku.

    Občina Slovenska Bistrica postopka za dopolnitev in spremembo Odloka ni začela s sklepom župana o začetku postopka priprave sprememb in dopolnitev PUP (57. člen ZPNačrt).

    Osnutka odloka ni poslala nosilcem urejanja prostora, da bi lahko podali smernice in ni prejela sporočila ministrstva pristojnega za varstvo okolja ali je potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje (58. člen ZPNačrt).

    V postopku priprave Odloka ni izdala javnega naznanila in ni omogočila sodelovanja javnosti (60. člen ZPNačrt).

    Občina ni pripravila predloga ob upoštevanju stališč o pripombah javnosti in smernicah nosilcev urejanja prostora (61. len ZPNačrt).

    • Glede na vsebino Odloka, bi ministrstvo pristojno za varstvo okolja, v kolikor bi občina upoštevala zakonsko določen postopek za sprejem odloka in ministrstvo o postopku sprejema odloka obvestilo, vsaj zelo verjetno, če že ne zagotovo, zahtevalo izvedbo celovite presoje vplivov na okolje, ki v obravnavnem primeru ni bila opravljena, čeprav se z dopolnitvami v Odlok vnašajo določbe, ki omogočajo posege v prostor na kmetijskih in gozdnih zemljiščih na celotnem območju Občine Slovenska Bistrica in to brez kakršnih koli meril in pogojev.
      • V postopku sprejema Odloka je bila povsem izključena javnost, ki ni imela možnosti podati pripomb in predlogov, glede postavitev vetrnih elektrarn na kmetijskih in gozdnih zemljiščih, ki v Občin Slovenska Bistrica prevladujejo. Takšni posegi ob pomanjkanju meril in pogojev, lahko bistveno vplivajo na kvaliteto življenja prebivalcev, saj lahko investitorji izbirajo lokacije v neposredni bližini stanovanjskih objektov, zaradi pravne praznine, ki onemogoča pravno zaščito prebivalstva, ker ni določena minimalna razdalja do hiš.
      • Glede na navedeno vas naprošamo, da pristojne službe presodijo ali je bil naveden akt sprejet skladno z veljavnimi predpisi in ali je zakonit. Na osnovi navedenega akta se namreč obravnavajo projekti vetrnih elektrarn – glej točko 2 dopisa in sicer pridobivanje gradbenega dovoljenja za postavitev male vetrne elektrarne Kalše, ki ga vodi Upravna enota Slovenska Bistrica in projekt umeščanja drugih vetrnih elektrarn na območju Pohorja, kjer poteka integralni postopek in ga obravnava Ministrstvo za naravne vire in prostor. Na nezakonitost tega akta je bilo opozorjeno že v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja male vetrne elektrarne Kalše.

    ČE MENITE DA NAŠE DELO PRIPOMORE K OHRANITVI NARAVE IN OKOLJA NAS PODPRITE TUDI VI Z DONACIJO SAJ SE FINANCIRAMO SAMI, BREZ POMOČI DRŽAVE!

    ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!

    NAMENITE 1,0% DOHODNINE “ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK“–  NIČ VAS NE STANE

    Spletna platforma za okoljsko pravo EU

    PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

    POSTANITE ČLAN AAG

    Plačilo Članarine

    PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




    Blog at WordPress.com.