c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

22. Marec – Svetovni dan voda


S čezmejnimi vodami, tistimi, ki si jih delita dve ali več držav, je treba upravljati kot z živimi ekosistemi, ne le kot z gospodarskimi viri, je dejal Pedro Arrojo-Agudo, posebni poročevalec ZN o človekovih pravicah do varne pitne vode in sanitarij

V okviru Svetovnega dneva voda 2024, ki ga Združeni narodi združujejo pod geslom »izkoriščanje vode za mir«, pozivam k sprejetju pristopa človekovih pravic do čezmejnega upravljanja voda. Tak pristop lahko pomaga preprečiti konflikte in zgraditi trajen mir.

Skozi zgodovino so reke združevale ljudi ne glede na njihovo kulturo, jezik in vero. Danes si 153 držav deli vodne ekosisteme, ki jih sestavlja skoraj 300 porečij in približno 600 čezmejnih vodonosnikov, ki obsegajo 60 % dostopne sladke vode na planetu.

Voda, ki jo obravnavamo zgolj kot gospodarski vir, lahko povzroči konflikte zaradi hidravličnih struktur, prekomernega izkoriščanja, onesnaženja, rudarskih dejavnosti, prilaščanja zemlje in plenjenja avtohtonih ozemelj. Ti lahko prerastejo v oborožene spopade, zlasti v čezmejnih bazenih. Podnebne spremembe to tveganje še povečujejo.

Z rekami moramo upravljati kot z živimi ekosistemi, pri čemer moramo deliti odgovornost za njihovo trajnostno upravljanje v korist vseh, da bi ohranili ustrezen življenjski standard v skladu z Mednarodnim paktom o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah.

Nujnost prehoda s pristopa, ki temelji na virih, na pristop, ki temelji na ekosistemu, je večja kot kdaj koli prej zaradi tveganj suš, poplav in množičnih migracij, ki destabilizirajo regije, ki jih povzročajo podnebne spremembe.

Naravne nesreče, kot so poplave in suše, ne upoštevajo meja v čezmejnih bazenih in vodonosnikih. Zato moramo preiti iz nacionalne suverenosti nad vodo v skupno odgovornost za upravljanje teh ekosistemov. Na območjih s čezmejnimi bazeni in vodonosniki so vlade odgovorne za zagotavljanje človekovih pravic do varne pitne vode in sanitarij za ljudi, ki živijo v teh regijah.

Za trajnostno upravljanje virov se moramo pogajati o sporazumih, dati prednost človekovim pravicam in vključiti vse. Sodelovanje žensk je bistvenega pomena za njihovo zavezanost in vodenje pri zagotavljanju vode njihovim družinam in skupnostim. Države morajo spoštovati Resolucijo Varnostnega sveta ZN 1325 , ki obravnava polno in enakopravno udeležbo žensk pri reševanju konfliktov.

Vodna konvencija ZN ponuja smernice za oblikovanje čezmejnih sporazumov. Njegovo izvajanje spodbuja trajnostno upravljanje rek in vodonosnikov, zmanjšuje tveganja zaradi suše in poplav ter daje prednost osnovnim potrebam odvisnega prebivalstva. Številne afriške države so ga podprle. Spodbujam druge regije, da sledijo.

Zagotavljanje dostopa do vode in sanitarij lahko prepreči konflikte in spodbuja mir, zlasti v pokonfliktnih razmerah, s spodbujanjem dialoga in praktičnih rešitev.

Na žalost se voda uporablja kot vojno orožje proti civilistom v konfliktih, zlasti na območju Gaze. Palestinsko prebivalstvo se sooča z blokado pitne vode, hrane in zdravil, kar je zločin proti človeštvu.

Na svetovni dan voda uporabimo vodo za spodbujanje miru in sodelovanja med narodi z odgovornim upravljanjem čezmejnih bazenov in vodonosnikov. Voda naj bo simbol miru.

ČE MENITE DA NAŠE DELO PRIPOMORE K OHRANITVI NARAVE IN OKOLJA NAS PODPRITE TUDI VI Z DONACIJO SAJ SE FINANCIRAMO SAMI, BREZ POMOČI DRŽAVE!

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE “ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK“–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.