c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Pogodba ZN o plastiki: “ne dovolite lobistom, da blokirajo raziskovalce”!


Boj proti onesnaževanju s plastiko zahteva, prisotnost znanstvenikov v pogajalski sobi na prihajajočih pogovorih.

Prihodnji teden se začne četrti krog pogajanj o svetovni pogodbi za odpravo onesnaževanja s plastiko. Dobra novica je, da so si države, ki se bodo sestale v Ottawi, dale čas do konca tega leta, da pripravijo pravno zavezujoč sporazum. Slaba novica je, da so države bolj oddaljene kot lani. 31-stranski osnutek besedila je narasel na skoraj 100 strani, ki vsebujejo širok spekter stališč. Države se sploh niso odločile, kako doseči končni dogovor o osnutku besedila. Na tej stopnji bi lahko pogovori popolnoma propadli ali pa bi bil končni rezultat preslab ali preozek, da bi bil smiseln.

Pogajanja organizira Okoljski program Združenih narodov (UNEP). Kot je v navadi, naj bi znanstveniki pogovore lahko opazovali in tudi svetovali udeležencem razprav. Toda raziskovalci so povedali , da pogosto niso v pogajalski sobi. Zaskrbljujoče je, da države in industrije, ki proizvajajo fosilna goriva, lobirajo, da bi zožili osredotočenost pogodbe na pravila in cilje za recikliranje plastike. Takšni cilji so pomembni, vendar je za odpravo onesnaževanja s plastiko potrebno še veliko več. Vse strani se morajo spoprijeti z ogromnim obsegom problema in spoštovati morajo svojo obljubo, da bodo znanost postavile v središče pogovorov.

Plastika se obširno uporablja zaradi svojih zelo uporabnih lastnosti – oblikovati jo je mogoče v številne oblike in je lahka, higienična, poceni za izdelavo in dobri izolatorji. Zaradi teh razlogov proizvodnja plastike strmo narašča. V zadnjih dveh desetletjih se je podvojila na več kot 450 milijonov ton letno. Zdaj pa vemo, da je treba njihovo uporabo zaradi velikih pomanjkljivosti omejiti .

Približno 25 % vse proizvedene plastike na koncu onesnažuje okolje. Od tega 6 milijonov ton letno konča v rekah in ob obali. Ti materiali se razgradijo v mikro- in nanodelce, ki jih najdemo skoraj povsod , od arktičnega ledu do antarktičnega snega – in celo v želodcih nerojenih otrok. Emisije toplogrednih plinov, povezane s plastiko, znašajo skoraj 1,8 milijarde ton ogljikovega dioksida, kar je 3 % vseh svetovnih emisij v letu 2019. Številne kemikalije, kot so per- in polifluoroalkilne snovi (PFAS), ki se uporabljajo za izdelavo in obdelavo plastika ostaja v okolju in je zanj strupena.

Treba je najti alternative in sprejeti resne ukrepe za reševanje problematike odpadkov. Če ni ustreznih alternativ, morajo države vlagati v infrastrukturo, potrebno za recikliranje materialov, in zagotoviti, da proizvajalci prevzamejo odgovornost za celoten življenjski cikel svojih izdelkov. Zagotoviti morajo pravičen in pravičen prehod, ki ščiti ljudi, katerih delovna mesta so odvisna od industrije.

Vendar ne vidimo, da bi države sprejele takšne korake pred pogajanji v Ottawi. Namesto tega je v razpravah prevladovalo vztrajno lobiranje združenj kemične industrije in nekaterih držav, ki proizvajajo fosilna goriva, predvsem Irana, Rusije in Savdske Arabije. Osredotočiti se želijo na primer na recikliranje in pravila za omejevanje onesnaževanja, namesto na popolno odpravo plastike, delno zato, da bi omogočili nadaljevanje proizvodnje v sedanjem obsegu.

Poleg tega so raziskovalci postavljeni na stranski tir, ko bi lahko veliko pomagali razrešiti. Vključujejo na primer člane mednarodne mreže, Koalicije znanstvenikov za učinkovito pogodbo o plastiki, ki nudijo znanstvene nasvete državam z nizkimi dohodki, ki morda nimajo lastnega raziskovalnega strokovnega znanja.

Veliko je znanega o toksičnosti, biologiji in kemiji onesnaževanja s plastiko ter ekonomiki industrije. Vendar obstajajo vrzeli, zlasti glede tega, kako različni vidiki proizvodnje in odlaganja plastike vplivajo na ljudi in njihovo preživetje. Kako bi na primer prepoved plastike vplivala na zbiralce odpadkov, ki se preživljajo od zavrženih izdelkov? Za rešitev teh vprašanj in za delovanje pogodbe so potrebne raziskave.

Svetovni okoljski ministri so predlagali krepitev političnih nasvetov o onesnaževanju s plastiko, ki temeljijo na raziskavah. Predvideni mehanizem, imenovan Znanstveno-politični vmesnik za onesnaževanje s plastiko, še ni vzpostavljen, čeprav se pogajanja za njegovo vzpostavitev nadaljujejo. Poleg tega znanstveniki niso mogli opazovati pogovorov, kar bi jim po pravilih ZN moralo biti dovoljeno. Toda raziskovalci morajo imeti možnost smiselno sodelovati v razpravi.

Številnim znanstvenikom ni uspelo dobiti akreditacije za prve tri kroge pogajanj. To je zato, ker so bile javno financirane univerze vključene v kategorijo „vlade“, kar je pomenilo, da bi morali biti njihovi raziskovalci akreditirani kot predstavniki svojih vlad, česar pa nimajo. Januarja je UNEP pojasnil, da se lahko prijavijo tisti na javnih univerzah, ki so neodvisne od svojih vlad. Vendar še ni jasno, ali je ta sprememba akademskim raziskovalcem olajšala pridobivanje akreditacij.

Uspešno vodenje pogovorov o pogodbi zahteva iskanje skupnega jezika kljub konkurenčnim prednostnim nalogam držav. Ena od prednosti sedanjega sistema organiziranja pogovorov je, da se vsi vpleteni strinjajo, da bodo razprave vodile neodvisne znanstvene spoznanje. To je temeljno načelo. Poleg tega je znanost združila narode, da so se dogovorili o pogodbi – njene vloge zdaj ni mogoče zmanjšati.

Iskanje rešitev za problem plastike mora biti večsektorsko, večnacionalno in resnično kolegialno prizadevanje. Nobeno recikliranje ne bo ustavilo poplave plastike, ki prihaja v gospodarstvo. Pogajalci se morajo sprijazniti, da je edini način za boljše ravnanje z odpadki in recikliranje ta, da se proizvede manj plastike.

Povezava:

Javna podpora cilju zmanjšanja količine plastike raste pred INC4

ČE MENITE DA NAŠE DELO PRIPOMORE K OHRANITVI NARAVE IN OKOLJA NAS PODPRITE TUDI VI Z DONACIJO SAJ SE FINANCIRAMO SAMI, BREZ POMOČI DRŽAVE!

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE “ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK“–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.