c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Izjava za javnost – odstrel 176 medvedov v letu 2024


IZJAVA ZA JAVNOST

V Alpe Adria Green mednarodnemu društvu za varstvo okolja in narave in Društvu za dobrobit živali AniMa odločno obsojamo nedavno odločitev ministra za naravne vire in prostor, ki dovoljuje odstrel 176 medvedov, ki ga lovske družine izvajajo že od 14.4.2024. Državljani smo za novico izvedeli preko medijev šele 24.4.2024. Novico je najprej objavila Lovska zveza Slovenije. Kam gredo medvedi?

Ministrstvo za naravne vire in prostor izjavlja da je “odvzem iz narave” v celoti nadzorovan, s čimer je onemogočen tako imenovani trofejni lov. Na spletni strani »Book your hunt« lahko vidite oglas za trofejni lov na slovenskega medveda, ki se že od 2.3.2024 prodaja po ceni 3.500 EUR: https://www.bookyourhunt.com/en/bear-hunting-in-slovenia

V letih, od leta 2018, smo opazili in opozorili pristojne na več primerov, kjer so lovske družine objavljale oglase za trofejni lov na medvede, prav tako pa so bili oglaševani tudi prodaja medvedjega mesa in izdelkov iz medvedjega mesa. Poleg tega je bila Slovenija na Nizozemskem predstavljena s ponudbo slovenske kulinarične specialitete – medvedjih šap, ki jih je pripravila Ana Roš, kar je sprožilo dodatna moralna vprašanja in dvome v etičnost takšnih praks.

Kljub temu, da število medvedov v Sloveniji še ni znano zaradi še trajajočega uradnega monitoringa, smo priča dovoljenemu odstrelu 176 medvedov. Poleg tega nikoli ni bila opravljena analize učinkov kvotnega odstrela na zmanjšanje populacije medvedov. Vsako leto se število odstreljenih giblje med 170 in 230, kar predstavlja znaten delež populacije. Odstrel je kratkoročna rešitev, ki ne naslavlja dolgoročnih izzivov ohranjanja te ogrožene živalske vrste. Potrebujemo trajnostne rešitve, ki bodo omogočile uravnavanje populacije medvedov brez kvotnega odstrela in turističnega lova na medvede.

Izražamo globoko razočaranje nad ravnanjem ministra za naravne vire in prostor, gospoda Novaka, ki se očitno ni sposoben spoprijeti s sodobnimi
etičnimi standardi. Zaslužimo si biti država, ki izkazuje skrb in spoštovanje do svojega okolja, ne pa tista, ki ji je narava zgolj vir dobička. Namesto, da bi Slovenijo postavil kot zgled za ohranjanje narave in biotske raznolikosti, smo ostali drugorazredno igrišče in lovišče tudi za tiste, ki v svojih državah ne smejo izvajati lova.

Obsojamo potezo ministrstva za naravne vire, ki jo vidimo kot eno od oblik zločina nad naravo!

ČE MENITE DA NAŠE DELO PRIPOMORE K OHRANITVI NARAVE IN OKOLJA NAS PODPRITE TUDI VI Z DONACIJO SAJ SE FINANCIRAMO SAMI, BREZ POMOČI DRŽAVE!

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE “ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK“–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.