c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Ukinitev vojaških vadišč Poček in Bač


Tudi nedavna aprilska predstavitev aktivnosti za varovanje okolja Ministrstva za obrambo RS in Slovenske vojske, na Bilah, v osrčju osrednjega vojaškega vadišča Poček, za predstavnike medijev in lokalne deležnike, ni prepričala ljudi, da bi pristali na nadaljevanje delovanja vojaških vadišč Poček in Bač.

V Analizi tveganja na VVO za zajetje Malni, Geološki zavod Slovenije (2013) najdemo prikaz razprostranjenosti varstvenih območij, ki so na kraških tleh. V teh območjih sta tudi Poček in Bač.

Slika 1. Vodovarstvena območja zajetja Malni.  

Problem obstoja nevarnih dejavnosti za pitno vodo na tem območju za okrog 22.000 prebivalcev, da o nujnih javnih dejavnostih kot so bolnice, šole, delovna mesta, turizem niti ne govorimo, je podoben ljubljanskemu problemu kanala C0, temu nevarnemu, k sreči nedelujočemu objektu skozi edini vir neklorirane pitne vode za glavno mesto Slovenije. Nespoštovanje virov pitne vode je bil tudi primer izgradnje tovarne Magna na vodovarstvenem območju. V Sloveniji imamo že več primerov zastrupitve s pitno vodo ali pa so jo prisiljeni klorirati.

Dolgo, predolgo čakamo na politične odločevalce, ki bodo končno zavarovali najpomembnejše, za zdravje in bivanje, to je čista pitna voda. Tako v Ljubljani kot na Krasu in drugod. Ne moremo mimo poziva, da na naslednjih volitvah volimo samo kandidate in stranke, ki nam bodo zanesljivo to dobrino močno zavarovali za nas in za naše potomce. Nobenih gradenj in nevarnih dejavnosti na vodovarstvenih območjih.

Alpe Adria Green je že več let vključen v razpravo o zaščiti pitne vode izvira Malni pred kemikalijami, ki izvirajo iz vojaških aktivnosti na Počku in v Baču. Tako smo izdelali pripombe (skupaj s pripombami civilne družbe) na Pobudo za državno prostorsko načrtovanje za Osrednje vadišče Slovenske vojske (DPN OSVAD) (2018). Neposredno prizadete občine so Postojna, Pivka, Cerknica, Vipava in Ilirska Bistrica. Poleg kemičnega onesnaževanja je prisoten še močan hrup in onesnaževanje zraka zaradi bojnega letalstva, ki vadi nad tem območjem, kar načenja zdravje prebivalstva. Pri tem gre še za dodatno nevarnost zrušitve letala na stanovanjsko območje. Posledica vojaških aktivnosti je tudi povečan pritisk divjih zveri na naselja.

Neodgovorjeno vprašanje je ostalo tudi uporaba bojnih strupov na Počku. Ni nam znano, da bi kdo analiziral morebitno prisotnost teh strupov v pitni vodi,  v zraku in v tleh.

Julija 2018 smo tako zahtevali ukinitev vseh vojaških dejavnosti na področju obstoječih vojaških poligonov Poček in Bač, ustavitev vseh načrtovanih aktivnosti v smeri izgradnje objektov in infrastrukture za namene teh poligonov oz. vadišč.

Ne nazadnje je referendum 15. oktobra 2000 pokazal skoraj 70 % nasprotovanje vadišču Poček. Poleg tega je v slabem mesecu od 21.1.2011 do 18.2.2011 peticijo proti vojaškim aktivnostim na območju Poček in Bač, z naslovom ”Za Pivško kotlino brez streljanja”, ki je bila predana vladi, MO in MOP, podpisalo 17.000 ljudi!

Uredbo o DPN OSVAD POSTOJNA je Ustavno sodišče razveljavilo.

Kljub vsemu se uporaba vadišč Poček in Bač nadaljuje po razporedu, ki je javno objavljen.

AAG v mesecu maju namerava narediti na tem območju EKOLOŠKO PATRULJO.

ČE MENITE DA NAŠE DELO PRIPOMORE K OHRANITVI NARAVE IN OKOLJA NAS PODPRITE TUDI VI Z DONACIJO SAJ SE FINANCIRAMO SAMI, BREZ POMOČI DRŽAVE!

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE “ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK“–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.