c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Posredovanje ugotovitev AAG na občino Jesenice glede aktualne socialnovarstvene situacije


Na prošnjo občine Jesenice smo v Alpe Adria Green pripravili pisno gradivo ugotovitev glede aktualne socialnovarstvene situacije v občini in jih posredovali na občino Jesenice.

Alpe Adria Green, mednarodno društvo za varstvo okolja in narave s sedežem na Jesenicah, znotraj svojih rednih programov izvaja tudi brezplačno okoljsko pravno svetovanje za občane Jesenic. V preteklih dveh letih smo opravili preko 200 brezplačnih svetovalnih ur na področju prekomernih posegov v okolje in negativnih posledic na javno zdravje v Občini Jesenic in na ta način  imamo neposredni stik s prebivalci občine Jesenice . Pri tem smo opazili, da je v povezavi z socialnovarstvenim stanjem ter varstvom okolja do največjega razkoraka prihaja pri energetski in mobilnosti revščini.

  1. Energetska revščina na Jesenicah

V zadnjih letih je postala energetska revščina zaradi draginje energentov, hrane in drugih življenjskih potrebščin tudi na področju Občine Jesenice velik problem.  Najbolj opazen je bil skok energentov za ogrevanje, predvsem zemeljskega plina, ki se je odrazil v enormnih podražitvah stroškov ogrevanja  do te mere, da so prebivalci bili prisiljeni javno opozoriti na problem  neustrezne oskrbe s strani občinskega koncesionarja dobave . Tako danes marsikdo velik delež svojih dohodkov porabi za plačevanje stroškov elektrike, vode in ostalih energentov, še posebej tisti, ki živijo v energetsko potratnih stavbah in si ne morejo privoščiti investicije v energetsko obnovo stavbe.

Žal konkretne analize stanja na področju energetske revščine na Jesenicah v zadnjih 5 letih, ko se je ta skokovito povečala, ni bilo opravljene. Sami tako podatke navajamo samo na podlagi stika s prebivalstvom in opravljenih svetovalnih ur, iz česar lahko z veliko stopnjo zanesljivosti zagotovimo, da je stanje v najboljšem primeru primerljivo z stanjem na državni ravni. Statistični urad je namreč pri izvedbi take analize na državni ravni dobil naslednje podatke:

Vir: SURS

Konec leta 2023 je bil sprejet nov Lokalni energetski koncept za Občino Jesenice za obdobje 2022-2023[1], žal pa opredelitvi energetske revščine, analizi stanja ter predvsem ciljno orientiranih ukrepov za odpravo le te ni bilo namenjen pozornosti. Na podlagi ugotovitev je zaslediti, da je najbolj pogost način pridobivanja toplotne energije kurjenje trdih goriv v malih kurilnih napravah, kar pa je tudi največji povzročitelj prisotnosti malih prašnih delcev PM10 in posledično slabše kvalitete zraka.

Glavni vir ogrevanjaPorabljena energija [MWh]
Daljinsko ogrevanje12.772,51 MWh
Lesna biomasa25.138,32 MWh
5.950,68 MWh
ELKO14.580,75 MWh
ZP9.740,25 MWh
Električno ogrevanje3.570,41 MWh
SKUPAJ:71.752,92 MWh

Vir: Ocena porabljene energije po energentu za ogrevanje gospodinjstev v zasebni lasti (anketa Energomen, 2022)

Kot je razvidno iz pridobljenih podatkov, je več kot ena tretjina pridobljene toplotne energije iz kurjenja trdih goriv. Ker lesna biomasa predstavlja najcenejši vir energenta, je oazna močna korelacija s socialno šibkimi delom občanov. Ker velikokrat tudi nakup drv predstavlja hudo enkratno obremenitev za take posameznike ali družine, se kot alternativa za gorivo uporabljajo tudi drugi materiali ( odpadki, plastike, les z dodatki lepil in smol) , ki so neprimerni za kurjavo ter posledično pripomorejo k povišanim vrednostim PM 10 delcev. S tem predstavljajo povečano nevarnost za javno zdravje, predvsem za ljudi s kroničnimi dihalnimi težavami.

Trenutno veljavni Lokalni energetski načrt ne odgovarja v zadostni meri na izzive energetske revščine, saj večinoma vsebuje ukrepe za boljšo energetsko učinkovitost, ki pa si jih veliko občanov, ki se spopada z energetsko revščino, ne more privoščiti. Zato je potreben nujen razmislek in dopolnitev načrta z ukrepi, ki pripomorejo k reševanju tega problema.

  1. Mobilnostna revščina na Jesenicah

Druga težava, ki je močno povezana z energetsko revščino, socialnim statusom občanov ter varstvom okolja, je mobilnostna revščina. Mobilnostna revščina pomeni, da si gospodinjstvo ne more privoščiti prevoza, potrebnega za zadovoljitev osnovnih socialno-ekonomskih potreb v danih okoliščinah, kar povzroča eden od naslednjih dejavnikov ali njihova kombinacija: nizki dohodki, visoki izdatki za gorivo in/ali visoke cene javnega prevoza, razpoložljivost nadomestnih možnosti prevoza in njihova dostopnost ter lokacija, prepotovane razdalje in prometne prakse, zlasti na podeželskih, otoških, gorskih in oddaljenih območjih.

Prav v zadnjem času razburja obvestilo Občine Jesenice, da niso uspeli zagotoviti javnega mestnega avtobusnega prometa, ki predstavlja hrbtenico javnega prometa na Jesenicah. Dokazano je javni potniški promet blažilec podnebnih sprememb in eno najbolj učinkovitih orodij za zmanjšanje vplivov prometa na okolje, predvsem v zmanjšanju ogljičnega odtisa oz. izpusta toplogrednih plinov. Ne samo zaradi skrbi za čisto okolje, temveč tudi zaradi socialne in družbene funkcije javnega prometa, ki v marsikaterem primeru občanom Jesenic omogoča edini način mobilnosti in stika z družbo . Tukaj gre za ranljive skupine, ki si ne morejo ali ne smejo omisliti avtomobila ( starejši, invalidi, materialno šibki). S tem samo še povečujemo razlike in neenakost med ljudmi.  Deloma se težava rešuje s projekti kot so Prostofer, ki pa še ni zadostno prepoznan kot alternativna možnost prevoza za ranljive skupine, prav tako pa se sooča z nekaterimi drugimi omejitvami. Takšna rešitev je lahko samo dopolnilna, ne pa osnovna rešitev


[1] https://www.jesenice.si/o-obcini/varstvo-okolja-in-raba-energije/item/24

403-lokalni-energetski-koncept-2022-2032

ČE MENITE DA NAŠE DELO PRIPOMORE K OHRANITVI NARAVE IN OKOLJA NAS PODPRITE TUDI VI Z DONACIJO SAJ SE FINANCIRAMO SAMI, BREZ POMOČI DRŽAVE!

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE “ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK“–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.