c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

NAPRAVA BO PROIZVAJALA ELEKTRIČNO ENERGIJO IZ MORSKIH VALOV


Izvedba predvideva investicijo v vrednosti 300.000 evrov. Poizkusna izvedba naj bi bila v kraju Castiglioncello, koncesijo za izvedbo v komercialne namene naj bi pridobili na otoku Elba.

Kraj Marina:  manjkajo še zadnji birokratski postopki in potem bo luška Kapitanija izdala dovoljenje za gradnjo prve naprave na svetu, ki bo uporabila energijo valov za proizvodnjo električne energije. Sto metrov oddaljeno od trga Sardegna (Marina di Pisa) bo podjetje 40 South Energy d.o.o. montiralo napravo, ki bo proizvajala skupno moč 99KW električne energije. 18. februarja je potekev 20- dnevni rok, za oddajo pripomb na okololjevarstveno dovoljenje za ta projekt.  Sedaj je samo še vprašanje časa, kdaj bo Kapitanija izdala dovoljenje.

Podjetje ima svoj operativni sedež v Pisi in legalni v Londonu; predsednik in administrator je bivši »normalista« (o.p. Oseba, ki se ukvarja s predpisi) Michele Grassi, letnik 1970, študiral je matematiko in je navdušen jadralec. Njegovi družbeniki so »investicijski skladi, podjetniki in normalni ljudje«: razlaga, da trenutno zaposluje 20 oseb, vključno tudi s tistimi, ki so zaposleni v drugem podjetju: Elements Works d.o.o. To je startup inovativno italijansko podjetje, ki ga je ustanovil Grassi, ukvarja se z razvojem in postavitvijo naprav.

Potrebni bodo še drugi zaposleni, ki se bodo ukvarjali z izgradnjo in razvojem, ugotavlja predsednik, in s tem nudi možnost zaposlitve lokalnemu prebivalstvu. Projekt Marina bo stal 300.000 evr, investicija bo lahko povrnjena v 6 – 7 letih s proizvedeno energijo; po tem obdobju bo lahko ustvarjala dobiček. Za finansiranje bo Grassi v kratkem izdelal oglaševalsko kampanjo »crowd funding«, to je zbiranje sredstev preko spleta.  Projekt nameravajo razdeliti na dva dela in sicer na dve napravi, vsaka po 49,5KW moči. Če se zbere dovolj sredstev za finansiranje ene naprave, je to že uspeh. Naprava ima površino 378 kvadratnih metrov in temu se doda še drugih 179, ki jih zasede kabel za prenos energije na obalo.

Podjetje je izbralo London, zato ker, kot pravi Grassi, »je tam domovina energije valov, tam je nivo energije, ki jo proizvaja morje, večji«, a tudi s strateškega vidika je to kraj, kjer tržišče energije boljše deluje. 40 Sourh Energy d.o.o. ima eksperimentalni sedež na rtu Righini (Castiglioncello) in ima že koncesijo za komercialno napravo na Elbi (ki bo prodajala energijo podjetju Enel Green power), ampak naprava v Pisi bo zgrajena pred tisto na otoku. Grassi, ki živi v Pisi, meni, da so valovi našega morja na dobrem energetskem nivoju, dovolj je pomisliti na velike valove, ko piha »libeccio«(veter), ki se pojavijo tudi, če je pregrada postavljena  50 metrov od obale. Povezal se je tudi z Livornom, da bi postavili napravo  »pred sedanji valobran«, če bi se v bodoče zgradilo  pristanišče Europa, ki bi bilo pomaknjeno proti morju. To ne bi predstavljalo nobenih problemov: naše naprave se zlahka razstavijo in prenesejo drugam. Vpliv na okolje je minimalen. Naslanja se na dno morja in ne ogroža ne favne ne flore.

PODPIŠITE PETICIJO PROTI TRGOVINSKEMU SPORAZUMU TISA:  “TISA NE HVALA!!!  (NAJHUJŠI STRUP DEMOKRACIJE)” DO DANES SMO ZBRALI MALO VEČ KOT 5400 PODPISOV OD 6000 POTREBNIH

– PODPIŠITE JO TUDI VI:

VEČ NA POVEZAVI – POD OBVESTILI BOSTE NAŠLI TUDI DODATNE OBRAZLOŽITVE!

WWW.PRAVAPETICIJA.COM/TISA__NAJHUJI_STRUP_DEMOKRACIJE
%d bloggers like this: