c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Iz vrtine Petrolovega Geoterma uhaja nevaren plin


V Čentibi bi naj bilo v zemlji več deset ton strupenih snovi.

Iz vrtin izhajajo plini
Nekateri zaposleni v Petrolovem Geotermu zatrjujejo, da je to podjetje pred devetimi leti v vrtino Pt-95 v Čentibi (kraj Zatak) zakopalo več tisoč kilogramov strupenih kemikalij. Primer že intenzivno preiskuje soboški policisti, ki so včeraj na teren že poslali preiskovalce in okoljske inšpektorje, poročajo v Delu.

V zemlji bi naj bile strupene kemikalije tudi kalijev hidroksid, kalijev karbonat, kalcinirana soda, barit, žveplov oksid.

Kemikalije bi naj zakopavalo podjetje iz Velike Polane

Strupene kemikalije v polietilenskih vrečah, zložene na palete, je po zatrjevanju delavcev Geoterma (njihove podatke hranijo v uredništvu Dela) zakopavalo podjetje iz Velike Polane, delavci Geoterma pa so kemikalije do vrtine prevažali s službenima traktorjema.

Drevesa se sušijo

Zgodba izpred devetih leti bi se naj nadaljujevala še danes. Ne dolgo tega bi naj šofer Geoterma odpadne vode, ki so bile polne olja in kemikalij, s cistern pripeljal k delavnicam v Petišovcih in jih izpustil v okolje, ki se opazno spreminja.Drevesa in rastiline se tam sušijo, trdi vir Dela.

Zakop kemikalij bi naj ukazal takratni direktor

Viri pravijo, da je zakop strupenik kemikalij, ki so bile posledice globinskih izkopov in tudi že motode hidravličnega lomljenja materialov globoko pod površjem zemlje, ukazal takratni direktor družbe Cveto Žalik. Očitke zanika oziroma se, kot pravi, tistih časov ne spominja. Žalik, zdaj zaposlen v Srbiji, pravi: “Pričakujem, da bodo ustrezne institucije dobro raziskale, kaj je v zemlji. Če bodo res našli kemikalije, bo to grozno”.

Lendavski župan Anton Balažek: “Tistih, ki so v Čentibi, v kraju Zatak, zakopali za zadaj še domnevne strupene snovi, ne bom toleriral. Če smo ovadili odgovorne za nedavno plazenje zemlje, bomo ovadbo vložili tudi v tem primeru”.

Državna sredstva porabili za zakop kemikalij

Vse namreč kaže, da je družba Nafta Geoterm, ki jo je matično podjetje Nafta Lendava maja 2013 po letu in pol zapletov ter zavlačevanj za 1,85 milijona evrov kupnine prodala Petrolu, leta 2006 državna sredstva, namenjena za ekološke sanacije vrtin, porabila tudi za zakop kemikalij, ki se uporabljajo v naftnem rudarstvu.

“Nevarne snovi so bile zakopane v zemljo na globini 2,5 do 3,5 metra na površini okoli deset kvadratnih metrov,” je oseba, katere podatke hranijo v uredništvu Dela, 17. decembra lani zapisala Miranu Jugu, direktorju družbe Petrol Geoterm.

Hidravlično lomljenje odprlo pandorino skrinjico

Za drugo leto predvidena in po mnenju domačinov zelo sporna postavitev Petrolovega obrata za čiščenje zemeljskega plina v Petišovcih, zaradi česar je že nastala civilna iniciativa, ki nasprotuje hidravličnemu lomljenju slojev lendavskih peščenjakov, je očitno opogumila nekatere zaposlene v Petrolovem Geotermu, ki trdijo, da so morali v omenjeno vrtino pred leti zvoziti več ton strupenih snovi.

Iz vrtine Petrolovega Geoterma uhaja nevaren plin

Današnje obtožbe o uhajanju plina bi naj bile lažne

Na današnje obtožbe o uhajanju nevarnega plina iz vrtine v Čentibi se je odzvalo odgovorno podjetje Petrol Geoterm: “Danes prijavljeno domnevno uhajanje plina na lokaciji vrtine Pt-95 smo že preverili v prisotnosti policije in podjetja Nafta Varovanje, ki je pooblaščena za izvajanje meritev. Naredili so dve meritvi (ob 9.10 in 11.05 uri) in obakrat ugotovili, da ninobene prisotnosti plina”.

Oljni madeži bi naj bili nameščeni

V Geotermu preiskujejo tudi majhne črne madeže, ki so se na lokaciji nad plinovodom na vrtini Pt-95 na enem mestu pojavili eden v velikosti cca. 30x30cm in tri na drugem mestu v velikosti 10x10cm. Madeže že preiskujejo. Ta hip se nakazuje, da bi lahko bil madež ali posledica spuščanja naftovoda ali pa, da je umetno nameščen. Z Geoterma sporočajo, da so se že dogovorili s policisti in bodo danes omenjeni madež površinsko izkopali, da raziščejo od kod madeži dejansko izhajajo.

Za domnevne nepravilnosti kriv prejšnji lastnik

Glede prijave o domnevno zakopanih kemikalijah na vrtini Pt-95 so v podjetju interno preiskavo sprožili že po prejetju prijave konec lanskega leta, ko so prejeli dopis, da naj bi se v preteklosti, ko je bila to še Nafta Geoterm, pri izvajanju del sanacije opuščenih vrtin storile določene nepravilnosti.

Obtožbe bodo preverili z izkopom

V kolikor bo preiskava pokazala, da so bile v preteklosti storjene nepravilnosti, bo podjetje Petrol Geoterm izvedlo ukrepe skladno z veljavno zakonodajo. V toku preiskave so že izpeljali pogovore z odgovornimi osebami, ki zagotavljajo, da ni zakopanih nobenih nevarnih odpadkov, kar bodo preverili tudi z izkopom.

Danes so vodilni sprožili tudi preiskavo glede prijave o izlivanju rumenkaste tekočine, ki se izliva iz vrtine Pt-96, pri čemer proizvodnja plina vseskozi poteka tekoče in varno. “Preiskavo vzorca vode bomo vzorčili in analizirali v najhitrejšem možnem času,” še sporočajo z Petrol Geoterma.

26.02.2015 JE NA PETIŠOVSKEM POLJU SKRITA NEVARNOST?

PRISPEVKI IN IZJAVE – ODMEVI

http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-odmevi/174322128

PODPIŠITE PETICIJO PROTI TRGOVINSKEMU SPORAZUMU TISA:  “TISA NE HVALA!!!  (NAJHUJŠI STRUP DEMOKRACIJE)” DO DANES SMO ZBRALI MALO VEČ KOT 5400 PODPISOV OD 6000 POTREBNIH

– PODPIŠITE JO TUDI VI:

VEČ NA POVEZAVI – POD OBVESTILI BOSTE NAŠLI TUDI DODATNE OBRAZLOŽITVE!

WWW.PRAVAPETICIJA.COM/TISA__NAJHUJI_STRUP_DEMOKRACIJE
%d bloggers like this: