c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

PLINSKI TERMINAL ŽAVLJE – ALI JE ZGODBA RES KONČANA?


V soboto 13.10.2018 smo v AAG organizirali na Bertokih (Koper) srečanje najbolj aktivnih posameznikov, ki so kot prostovoljci pomagali pri naporih, da se nameravana gradnja plinskega terminala v Žavljah zaustavi.

Po uspešnem zaključku ozaveščanja javnosti in odgovornih državnih institucij, AAG izraža hvaležnost vsem, ki so pripomogli k temu, da plinskih terminalov v Tržaškem zalivu, ki ga je želel graditi GAS NATURAL zaenkrat ne bo.

Preden je vodenje te akcije prevzela naša organizacija Alpe Adria Green, so javnost o tem problemu obveščale  številne Civilne iniciative slovenske Istre in so, na obeh straneh meje – skupaj z italijanskimi – obelodanile, kaj pripravlja kapital.

Državne institucije niso vedno imele posluha za naša prizadevanja (ali pa ga niso hotele imeti), zato smo imeli težave s prevodi strokovne dokumentacije, ki smo jo dobivali od italijanskih kolegov. Bila je nujno potrebna pri dokazovanju, da je umestitev plinskih terminalov v našem zalivu neprimerna in nedopustna.

Zahvala AAG gre vsem, ki so kakorkoli pripomogli pri obelodanjanju problematike: civilnim združenjem, prizadevnim posameznikom, novinarjem, članom strank, evropskim poslancem, ki so nas podprli ali kakorkoli pomagali pri našem delu.

Tekoči  problemi z plinskimi terminali na zahodu Jadranskega morja je nadaljevanje manjkajoče povezave  med tremi državami- Italija, Slovenija in Hrvaška kar zadeva energetske vire. Vsaka država zase  razvija svoje energetske vire  brez vednosti ostalih. Rezultat tega je, da sta Italija in Hrvaška hoteli ali še želita graditi plinske terminale, da pa ne bi zaustajala tudi Slovenija, pa tudi tu investitorji potihem upajo, da se bo politika, do plinskih terminalov v Sloveniji spremenila. Ti objekti, razen hrvaškega, če bi bili zgrajeni naj bi bili v manjši  razdalji 10km eden od drugega, kar pomeni nevarnost na celotnem območju tržaškega zaliva, kjer  se že nahaja  naftni terminal Mediterana (Trst).

Edina sprejemljiva rešitev te zagate v tem trenutku bi bila v tem da bi Italija, Slovenija in Hrvaška skupaj z okoljevarstveniki dosegla soglasje za  razvoj obnovljivih virov energije na tem majhnem prostoru.

Italijanska  združenja naravovarstvenikov med njimi tudi mi v AAG  smo se  borili oziroma se še bojujemo  proti tej nesmiselni potrditvi italijanske vlade, da odobri gradnjo. GAS NATURAL se je res odpovedal gradnji tega plinskega terminala v Žavljah ne zaradi kateri koli odločbe, temveč zaradi prevelikih stroškov, ki so jih imeli z tem projektom. Ne smemo pozabiti pa dejstva, da je ta plinski terminal še vedno zanimiv predvsem za Nemčijo. Zato smo v AAG samo zaprli poglavje z GAS NATULALOM, ker imamo informacije, da se za ta projekt že zanimajo oziroma v  ozadju čakajo še drugi akterji, ki bi z veseljem prevzeli to investicijo v Žavljah. Žal mediji tako na Italijanski kot slovenski strani o tem molčijo. V  AAG zato nismo prekinili postopke pred  Evropsko komisijo in Evropskemu parlamentu- komisiji za peticije, kjer imamo še vedno v postopku ovadbe za kršitev procedure (VIA) in kršitev zakona SEVESO, da dokažemo in  nepravilnost lokacije za terminal v Žavljah. Terminal, kdor koli bi bil investitor, bi bil namreč zgrajen v bližini industrijskih objektov, med drugim je tam  tudi naftni terminal SIOT in Ferriera di Servola.

Povezavi:

AAG PODAL PRITOŽBO NA EU KOMISIJO ZARADI KRŠITEVE EU DIREKTIVE 2001/42/CE V ZVEZI Z NAMERAVANO GRADNJO PLINSKEGA TERMINALA V ŽAVLJAH

 

Alpe Adria Green v EU še naprej proti terminalu v Žavljah

 

Italijanske, Slovenske in Hrvaške  oblasti bi po našem mnenju morale skupno razpisati poizvedovalne zavezujoče referendume o tem ali si prebivalci na severnem Jadranu želijo sobivati z terminali ali ne, če se že tako politiki hvalijo, da je Evropska Unija enotna glede energetske politike in politike odprtih mej.

 

hocevar-borut

Borut Hočevar – Finance

Žaveljski terminali: italijanski funkcionarji se bojijo odškodninskih tožb

Ob koncu akcij zoper gradnjo plinskih terminalov v Tržaškem zalivu so v organizaciji Alpe Adria Green (AAG) pripravili srečanje sodelujočih aktivistov.

 

clip_image002

Med govorniki na sobotnem dogodku v Bertokih so bili (z leve) člani organizacije AAG Gorazd Pretnar, Vojko Bernard in Olga Franca ter italijanska okoljska aktivista Fabio Longo in Roberto Giurastante.

»Leta 2004 se je začela civilna družba v Sloveniji prvič organizirati, ker je dobila informacije, prinesli so jih italijanski kolegi, da želijo na tem območju postaviti plinske terminale in plinovod. Dve leti kasneje smo se začeli organizirati v AAG in od takrat vodimo akcije v okviru AAG,« se je po sobotnem srečanju spominjala članica AAG Olga Franca.

»Aktivno je sodelovalo prek 80 ljudi, med njimi so bili odvetniki, prevajalci in strokovnjaki različnih profilov. Približno polovica je bila Italijanov, polovica pa Slovencev,« je naštel predsednik AAG Vojko Bernard.

»Uspeli smo, družba Gas Natural se je odrekla terminalom in je v likvidaciji. Prvi sodni postopki so končani, kar dokazuje, da smo dokončno pokopali plinske terminale,« je dodala Franca.

Spomnimo, julija so v družbi Gas Natural, pobudnici plinskega terminala v Žavljah, potrdili, da so obupali nad postavitvijo terminala. Nekoliko kasneje pa so z Italijanskega ministrstva za gospodarski razvoj sporočili, da so zaustavili postopek o presoji načrtovane gradnje plinovoda družbe Snam Rete Gas na trasi Trst-Gradež-Vileš.

»Na današnjem srečanju smo povzeli 14 let prizadevanj zoper plinske terminale, naše pozive ministrstvom, vladam in evropskim poslancem. Vložene so bile številne tožbe. Okoljevarstveniki smo bili v tem času precej izpostavljeni, grozili so nam s tožbami, preganjali so nas na protestih in nas ignorirali. Dokazali pa smo, da mora ostati naše morje, naš edinstven življenjski prostor, nedotaknjen. Naše zdravje in okolje sta najpomembnejša,« je še povedala Franca.

»Igra je bila res umazana. Po 14 letih pa ugotavljajo, da se projekt nikomur ne splača. Zdaj so na razpolago drugi, cenejši energetski viri. Vplinjevalnikov je dovolj, Italija ne potrebuje nobenega več,« pa je povedal tržaški odvetnik Peter Močnik.

»Sodna zgodba se je tako izpela, čakamo le še na zadnji sklep, da sodišče ugotovi, da je zadeva brezpredmetna, ker ni več pravne volje. Pristojno ministrstvo sicer ni preklicalo ničesar, povedalo pa je, da sklepi ne učinkujejo več. Kot razumem, se italijanski funkcionarji bojijo odškodninskih tožb,« je še dodal Močnik.

ENA IZMED PROTESTNIH AKCIJ AAG PROTI PLINSKIM TERMINALOM NA BARKOLANI, KI JO JE SOFINANCIRAL GAS – NATURAL LETA 2010!!! – FOTO UTRINKI 

ARHIV AAG  – 12/10/2010

 

presidio_barcolana02r 032 manifestacija Barkolana okt 2010 011 matična ladja manifestacija Barkolana okt 2010 002 manifestacija Barkolana okt 2010 019 DSC00553

OD TEKMOVALCEV NA REGATI IN SLOVENSKE OBLASTI SMO TAKRAT PRIČAKOVALI VSAJ NESTRINJANJE, DA POTENCIALNI INVESTITOR PLINSKEGA TERMINALA V ŽAVLJAH PROMOVIRA SAM SEBE NA NAJVEČJI ŠPORTNI PREREDITVI Z DONATORSTVOM PRIREDITE, VENDAR NIHČE RAZEN AAG NI NASPROTOVAL TEMU!!!

Protest AAG je Slovenska policija poizkušala prekiniti, verjetno po nalogu od zgoraj!!!

PRISLUHNI ŠKOLJKI – AKCIJE AAG PROTI TERMINALOM

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRASTHrastov list in plod - želod
Podprite AAG
ODSTOP 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: