c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Kakšen zrak dihajo v krajih ob slovensko-italijanski meji


Naslov oddaje je nastal iz poglobljenega razmisleka o novih dinamikah, ki zadnja leta nastajajo na obmejnem območju med Slovenijo in Italijo.

Ponovitev oddaje si lahko ogledate na TV SLO 1 – 27.07.2020 ob 14:40 ali pa kliknite na gornjo sliko

Pojav čezmejnega onesnaževanja okolja sproža v krajih ob slovensko-italijanski meji različne odzive. Kakšen zrak torej vdihujemo, o tem se bomo v oddaji pogovarjali z ravnateljem Državnega izobraževalnega zavoda Jožef Stefan v Trstu Primožem Stranijem in mikrobiologom in ekologom ter predstavnikom mednarodnega okoljskega centra Alpe Adria Green, dr. Gorazdom Pretnarjem.

Dejstvo je, da meje med državama že nekaj let ni več, in čeprav je v vsakdanjih pogovorih in navadah še vedno prisotna, se je na omenjenem območju marsikaj že spremenilo. Čedalje več je namreč stikov med slovenskim in italijanskim prebivalstvom, več je skupnih pobud, istočasno pa se je v marsikaterem pogledu spremenilo tudi samo stanje in vzdušje znotraj slovenske manjšine. Nov čas je namreč prinesel številne spremembe, ki označujejo prehod v nov čas, katerega se prebivalci tega območja verjetno premalo zavedajo. Naslov se torej navezuje na miselno prehajanje v nov čas, ki se izraža tako v navadah kot v postopni spremembi mišljenja. Posledično postaja tudi prehajanje državne meje ustaljena in čedalje pogostejša navada, ki nedvomno spodbuja spoznavanje in zato tudi razumevanje soseda ter razmišljanje in delovanje v skupnem prostoru.

Oddaja je bla posneta v mesecu decembru 2019 od takrat pa je zrak v Škednju je po zaprtju koksarne in plavža veliko bolj čist kot v enakem obdobju lani. Raven onesnaženosti z delci PM10 se je znižala za skoraj eno tretjino, prav za toliko je v zunanjem zraku nižja vrednost benzena, ki je v Škednju po novem celo nižja kot ob najbolj prometnih cestah. Za kar štirikrat pa se je v zadnjih mesecih znižala vrednost benzopirena. Za Škedenjce pa se je zmanjšalo tudi zvočno onesnaženje, še posebej v nočnem času.

To so izsledki raziskave, ki jo je italijanska Deželna agencija za okolje (Arpa) opravila na podlagi zbiranja podatkov od začetka tega leta do 30. junija. O tem, kako je zaprtje plavža in koksarne, v katerih so postopoma »ugašali« dejavnost med 27. marcem in 9. aprilom, prineslo pozitivne učinke na Škedenjce in čezmejno onesnaževanje.

Potem ko so ugasnili plavž in koksarno, dva obrata, ki sta na tem koncu mesta proizvedla največ izpustov, so nadaljevali s spremljanjem izpusta prašnih delcev na petih merilnih postajah okoli železarne. Na eni merilni postaji pa so merili tudi hrupno onesnaženost. Vsi zbrani podatki so zaenkrat izredno pozitivni, zrak je bistveno bolj čist kot v enakem obdobju lani, ko sta industrijska obrata še delovala.

Povezave:

Benzen in prah »morita« tudi na naši strani

Okoljevarstveniki slavijo: sporna železarna v Trstu zapira svojo umazano dejavnost

Škedenjska železarna zapira vrata

Škedenjska železarna – vsak dan je bo manj

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Plačilo članarine 2020 / postanite član AAG

Podprite AAG preko položnice

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: