c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

V treh dneh skoraj 600 podpisov za ustanovitev civilne iniciative za ohranitev Brkinov


Prebivalci Brkinom in Vremske doline so uresničili napovedi in ustanovili civilno iniciativo Ohranimo Brkine, s katero nasprotujejo akumulaciji Padež kot rešitvi za dodatni vodni vir za slovensko Istro. V treh dneh so zbrali 588 podpisov, novi pa še prihajajo, so sporočili.

jez na padežu

Prebivalci Brkinom in Vremske doline so uresničili napovedi in ustanovili civilno iniciativo Ohranimo Brkine, s katero nasprotujejo akumulaciji Padež kot rešitvi za dodatni vodni vir za slovensko Istro.

DIVAČA > “Ogromna podpora ustanovitvi CI nosi jasno sporočilo za okoljsko ministrstvo in istrske župane, tj. da ljudje želijo svojo neokrnjeno naravo ohraniti in da ne dovolijo kakršnih koli posegov vanjo. Obenem podpirajo rešitev, ki bo dobra za vse, kar pa zajezitev Suhorce oz. Padeža zagotovo ni,” je v imenu civilne iniciative zapisal njen predstavnik Mario Benkoč.

Prebivalci Brkinov in Vremske doline so tako “usklajeni, da je neokrnjena narava bogastvo Brkinov, ki bogati kakovost življenja in je hkrati priložnost za razvoj butičnega turizma ter ni primerna za velike infrastrukturne projekte in s tem povezano degradacijo okolja, vplive na kmetijstvo in sadjarstvo, po katerih so Brkini znani, ter poslabšanje kakovosti življenja njenih prebivalcev”.

Ob tem so opozorili na vpliv, ki bi ga akumulacija Padeža imela tako na regijski park Škocjanske jame kot tudi na Biosferno območje Krasa.

Menijo, da obstajajo veliko boljše rešitve

Civilno iniciativo so ustanovili, ker ministrstvo za okolje in prostor, istrski župani in Rižanski vodovod še vedno vztrajajo pri akumulaciji Padež kot najboljši rešitvi za dodatni vodni vir, čeprav lokalno prebivalstvo, kraško-brkinske občine, javni zavod Park Škocjanske jame ter strokovnjaki menijo, da obstajajo veliko boljše rešitve.

“Z različnimi aktivnostmi želimo preusmeriti namene ministrstva za okolje in prostor po degradaciji in uničenju našega okolja v povezavo vseh vodovodov, ki je najcenejša, hitrejša in okolju prijazna rešitev ter zagotavlja varnost oskrbe s pitno vodo celi obalno-kraški regiji in širše, namesto samo Istri,” so poudarili.

Tako so se odločili za ustanovitev civilne iniciative, s čimer bodo postali stranka v postopku in bodo posledično lahko zahtevali informacije od pristojnih ter podajali mnenja in pritožbe.

Strinjajo se glede pomena stabilnega vodnega vira za slovensko Istro, “a ne na račun uničenja okolja”

Kot so dodali, se strinjajo glede pomena stabilnega vodnega vira za slovensko Istro, “a ne na račun uničenja okolja, bistvenega poslabšanje kvalitete bivanja več tisoč ljudi in morebitne izgube statusa Unescove svetovne naravne in kulturne dediščine”.

Med alternativnimi rešitvami, ki ne bi zahtevale takšne degradacije okolja, so navedli povezavo kraškega, ilirskobistriškega in rižanskega vodovoda, gradnjo vodovoda iz zajetja Malni do Rodika ter uporabo vode iz zajetij Mola in Klivnik.

VIR: STA

Pripis AAG:

AAG še vedno nasprotuje temu velikemu posegu v okolju v Brkih, ki bi vključeval 57 metrov visok jez, najširši del pa bi meril 260 metrov, povprečna globina bi bila 18 metrov  zahteval pa bi tudi 4,5 kilometra dolgo potopitev doline.

AAG se bo vključil v razpravo v DPN in se istočasno prijavil kot stranski udeleženec v postopek.

Povezave:

V Brkinih zaradi napovedane gradnje “novega Bohinjskega jezera” na nogah

Vizjak: Za projekt dodatnega vodnega vira nujno soglasje stroke in lokalne skupnosti

Je država v množici rešitev izbrala najdražjo in najbolj škodljivo za okolje?

UO AAG pričenja z obravnavo predloga odgovornih v RS, da potok Padež namenijo kot rezervni vodni vir za priobalne občine

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Plačilo članarine 2020 / postanite član AAG

Podprite AAG preko položnice

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: