c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

NA JESENICAH ZOPET POTREBNO PREKUHAVANJE VODE


slap peričnik

Prebivalci Jesenic smo bili 18.05.2021 preko medijev obveščeni, da zaradi obilnih padavin voda iz vodovoda “PERIČNIK” motna in jo je potrebno pred uporabo v prehranske namene preventivno prekuhavati ker se je zaradi povišane motnosti dezinfekcija začasno ustavila.  Da je pitna voda primerna za prehranske namene morajo na Jesenicah na območjih Mejnega platoja, Hrušice, Podmežakle in Jesenic, do vključno Tomšičeve ulice (velja za vse ulice in naselja do Slovenskega Javornika), vodo prekuhavati vsaj 3 minute.

Taka obvestila dobivamo vse pogosteje, zato je AAG je občini na sestanku z Županom, že pred časom predlagal rešitev, da bi pri vodnem viru Peričnik postavili ultrafitracijo, ki bi surovo vodo prefiltrirali v čisto. Od Župana smo dobili odgovor, da bodo najprej poizkusili z drugimi rešitvami. Res je, da je postavitev ultrafiltracije drago, res pa je tudi, da je najdražje človeško zdravje. Na občini očitno ne vedo, da je čista pitna voda za vse državljane Slovenije ustavna pravica in ne dobra volja občinske politike. Z ultrafiltracijo uspešno čistijo vodo med drugimi tudi v Rižanskem vodovodu Koper.


My beautiful picture
eko patrulja KRAS

eko patrulja KRAS9eko patrulja KRAS3

Foto AAG: AAG organizira za učence 2. triade osnovnih šol izlet z eko-patruljo na vodonosnikih Slovenske Istre. Na koncu pa kot primer pravilne priprave čiste pitne vode iz motne, obiščemo Vodarno Rižanskega vodovoda, kjer po ultrafiltreaciji surovo vodo pošljejo v vodovodno omrežje. V vodarni z učenci analiziramo stanje vode, pred in po ultrafiltraciji.

Mesto Jesenice nima niti rezervnega vodnega vira, ki bi nadomestil dotrajan vodovod iz Peričnika, lahko pa bi se uporabil tudi v primerih izpada glavnega in drugih vodnih virov v mestu Jesenice.

KAJ JE ULTRAFILTRACIJA?

Ultrafiltracija je metoda ločevanja snovi z uporabo membran z velikostjo por v razponu od 0,1-0,001 mikrona. Z ultrafiltracijo odstranijo snovi z visoko molekulsko maso, koloidne materiale ter organske in anorganske polimerne molekule, od molekul z nizko molekulsko maso organskega izvora in ionov kot so natrij, kalcij, magnezijev klorid in sulfat . Ker se odstranijo le molekule z visoko molekulsko maso, je razlika v osmotskem pritisku po površini ultrafiltracijske membrane zanemarljiva, zato že aplikacija nizkih tlakov zadošča za doseganje visoke stopnje pretoka skozi membrano. Pretok skozi membrano je opredeljen kot količina prepuščene tekočine, ki je proizvedena na enoto površine membrane na časovno enoto. Na splošno je tok izražen v enoti »litri na kvadratni meter na dan« (GFD) ali »kubični metri na kvadratni meter na dan«.

Ultrafiltracija je, tako kot reverzna osmoza, proces ločevanja na osnovi navzkrižnega toka. Pri tej metodi vhodne tekočine tečejo vzdolž membranske površine, s čimer proizvajajo dva manjša toka. Tok tekočine, ki prihaja skozi membrano imenujemo permeat. Vrsta in količina snovi, ki ostane v permeatu, je odvisna od lastnosti membrane, pogojev delovanja in kakovosti vhodne tekočine. Drugi tok je tisti, ki ne preide membrane in se imenuje koncentrat. Postopno postaja bolj koncentriran s tistimi snovmi, ki ne prehajajo membrane. V takšni ločitvi na osnovi navzkrižnega toka, membrana sama po sebi ne deluje kot zbiralec ionov, molekul, ali koloidov, ampak predstavlja zgolj oviro za prej naštete vrste.

Ultrafiltracijsko ločevanje se uporablja v industriji in v raziskavah za čiščenje in koncentracijo makromolekulskih (103-106 Da) raztopin, zlasti beljakovin. Ultrafiltracijske membrane lahko dosegajo izjemno velike pretoke, vendar se v praksi pretok po navadi giblje med 50 in 200 GFD pri delovnem tlaku približno 50 psig, kar je še vedno zelo veliko v primerjavi z reverzno osmozo, kjer je membranski pretok med 10-30 GFD ob 200-400 psig. Ultrafiltracija se bistveno ne razlikuje od mikrofiltracije in nanofiltracije, razen glede velikosti molekul, ki jih zadrži. Ločevanje z ultrafiltracijo je podvrženo koncentracijski polarizaciji.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Bi bila rešitev ultrafiltracija

V okoljski organizaciji Alpe Adria Green predlagajo uvedbo ultrafiltracije na vodnem viru Peričnik.

Jesenice – V začetku minulega tedna so občani Jesenic ponovno dobili obvestilo javnega komunalnega podjetja Jeko, da je vodo iz vodovodnega sistema Peričnik treba preventivno prekuhavati. To se v zadnjem obdobju dogaja zelo pogosto, ob vsakem deževju, kar med občani povzroča čedalje več nejevolje. Iz vodovodnega sistema Peričnik se namreč s pitno vodo oskrbuje velik del občine od mejnega platoja, Hrušice, Podmežakle, Jesenic do vključno Tomšičeve ulice.

Zaradi problematike so v jeseniški okoljski organizaciji Alpe Adria Green (AAG) predlagali uvedbo ultrafiltracije, ki bi surovo vodo prefiltrirala v čisto. Kot je poudaril predsednik AAG Vojko Bernard, z ultrafiltracijo uspešno čistijo vodo med drugim tudi v Rižanskem vodovodu Koper.

»Res je, da je postavitev ultrafiltracije draga, res pa je tudi, da je najdražje človeško zdravje. Na občini očitno ne vedo, da je čista pitna voda za vse državljane Slovenije ustavna pravica in ne dobra volja občinske politike,« je oster Bernard.

V javnem komunalnem podjetju Jeko so potrdili, da je ob močnih nalivih motnost vode iz zajetja Peričnik povišana in jo je zato treba preventivno prekuhavati. Problema se zavedajo, opravljajo redno vzdrževanje na zajetju in na omrežju, da bi preprečili vdor onesnažene vode v sistem. Poleg tega trenutno potekajo hidrogeološke analize, na osnovi katerih bodo predlagali strokovne ukrepe za ureditev zajetja.

Občina Jesenice pa je v letošnjem proračunu zagotovila tudi sto tisoč evrov za pripravo projektne dokumentacije za izgradnjo vodohrana in obnove zajetja Peričnik, s katero se bo prijavila na razpis za sofinanciranje v sklopu finančne perspektive 2020 – 2027.

Glede uvedbe ultrafiltracije v Jeko oziroma na Občini Jesenice še niso sprejeli odločitve, gre pa za veliko investicijo, vredno od dva do tri milijone evrov.

So se pa odločili, da bodo predvidoma do prihodnjega poletja opustili kloriranje pitne vode iz sistema Peričnik in uvedli UV-dezinfekcijo, ki je uporabnikom bolj prijazna metoda. Občina Jesenice je tako že naročila izdelavo projektne dokumentacije za vgradnjo. Vendar pa poudarjajo, da to ne bo rešilo problema motnosti, za kar bo potrebna že omenjena temeljita sanacija zajetja.

ŠE DO 31.05.2021 LAHKO ZA LETO 2020   1,0 % SVOJE DOHODNINE, KI BI JO DRUGAČE DALI DRŽAVI,  ODSTOPITE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JO NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ VAS NE STANE!

POSTANITE ČLAN AAG

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

PODPRITE ALPE ADRIA GREEN INTERNACIOL ORG.

DONIRAJTE PREKO PAYPAL

PLAČILO ČLANARINE PREKO PAYPAL
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: