c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Ravnatelj pristojne ob vojaški vaji Jadranski udar opozarja, da hrup moti učni proces


Sabrina Mulec – RTV

Osnovna šola Prestranek stoji le nekaj kilometrov stran od vadišča

Na osrednjem vadišču Slovenske vojske na Počku poteka vojaška vaja Jadranski udar, ki se je udeležuje okrog 800 udeležencev iz 30 držav. Ob tem nastaja hrup, ki je povzročil ogromno negodovanja med prebivalci in zaposlenimi na osnovni šoli Prestranek.

Hrup, ki se razlega iz vojaškega vadišča na Počku, v sredo celo po 23. uri, ponovno vznemirja vsega vajene občane Postojne. Že 10 dni pa zelo otežuje pouk šolarjev na Prestranku. Ravnatelj Goran Uljan je v četrtek predsednico republike, ministra za obrambo ter za vzgojo in izobraževanje, varuha človekovih pravic in občino opozoril na nevzdržne razmere.

“Nizki preleti letal, streljanje, to že vse presega meje zdravega razuma. Otroci popoldan ne morejo v miru narediti domačih nalog, se učiti, ne morejo opraviti tistega najnujnejšega ob zaključku šolskega leta,” je Uljan dejal za Radio Slovenija.

Opozoril je tudi na stiske otrok, ki so k nam pribežali iz Ukrajine in obiskujejo njihovo šolo. Ob tem namreč doživljajo velike stiske. “Moram omeniti zgodbo otroka, ki si je ob streljanju in hrupu pokrival glavo, bežal po hodniku, iskal zatočišče, misleč, da je doma,” je povedal ravnatelj.

Od države zahteva, naj v primeru nadaljevanja hrupnih aktivnosti poišče nadomestno lokacijo, na kateri bo lahko potekal pouk. Ob tem izraža bojazen, kaj se bo v prihodnosti ob tako intenzivnem onesnaževanju okolja dogajalo s pitno vodo, ki jo ščiti ustava, pijejo pa jo tudi najmlajši. Na občini so z dopisom seznanjeni in ravnatelja podpirajo.

Pripis AAG: ALPE ADRIA GREEN ponovno poudarja da je vojaško vadbišče na Počku potrebno zapreti, brez sprenevedanja vlad da to vadbišče potrebuje slovenska vojska in NATO za urenje. Po novem novem to vadbišče , poleg onesnaževanja okolja, ogrožanja narave in ogražanja pitne vode, ogroža še zdravje slovenskih otrok!

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.