c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Pripombe AAG na Zakon o gospodarskih javnih službah varstva okolja


Mednarodno društvo Alpe Adria Green, ki deluje v javnem interesu na področju okolja in narave je vložilo v določenem roku 22.6.2023 komentar in pripombe k Predlogu  Zakona o gospodarskih javnih službah varstva okolja (v nadaljevanju Predlog). Pripombe in komentar se nanašajo na določene člene Predloga in tudi izven členov, s tem, da predlagamo predlagatelju, da jih primerno uvrsti v člene Predloga.

Pripombe AAG:

  1. V Uvodu in v členih Predloga ni omenjena in zajeta DIREKTIVA EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA 2000/60/ES z dne 23. oktobra 2000 o določitvi okvira za ukrepe Skupnosti na področju vodne politike in smatramo, da jo je nujno treba upoštevati v Predlogu.
  • V 1.členu te Direktive je podan njen namen, ki med drugim določa varstvo podzemne vode, kar je osnova za pitno vodo. 

Tako v točki (c) navaja cilj večje varstvo in izboljšanje vodnega okolja, ki se med drugim lahko doseže s posebnimi ukrepi za postopno zmanjšanje odvajanja, emisij in uhajanja prednostnih snovi, ter ustavitev ali postopno odpravo odvajanja, emisij in uhajanja

prednostnih nevarnih snovi;

ter v točki (d) da se zagotavlja postopno zmanjšanje onesnaženosti podzemne vode in preprečuje njeno nadaljnje onesnaževanje.

  • Namreč, imamo aktualen primer kršenja te direktive, v več njenih členih, s tem, da se skozi edini vir pitne vode za glavno mesto Slovenije gradi fekalni kanal C0, ki zagotavlja po vseh strokovnih ocenah ekspertov za to področje in reviziji projekta stalno onesnaževanje ljubljanske pitne vode. Pri tem je znano, da na območju zajetja pitne vode na Ljubljanskem polju ni zdaj nobenih onesnaževalcev in kanal C0 ni potreben.
  • Nujnost sprejetja naših predlogov s komentarjem utemeljujemo tudi s tem, da je svojo skrb za pitno vodo za glavno mesto Slovenije pokazala tudi predsednica države Nataša Pirc Musar, v nasprotju z županom Ljubljane, predsednikom vlade ter določenimi ministri in zahtevala ustavitev gradnje kanala C0 zaradi utemeljenega suma, da bi prihajalo do stalnega onesnaževanja edinega vira pitne vode.
  • Nujnost sprejetja naših predlogov je podprta tudi z mnenjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Društva hidrologov ter z 31 podpisi zdravnikov, preverjeni skozi strokovna telesa Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani.
  • V Predlogu manjka upoštevanje Zakona o kritični infrastrukturi, ki zajema vir ljubljanske pitne vode za 300.000 prebivalcev, v celoti pa za 450.000 koristnikov te, izredno čiste, neklorirane pitne vode. Zaradi tega je potreben poseben člen, ki preprečuje umeščanje kanala C0 v to vodno telo. Kritična infrastruktura se varuje v mirnem času za primer kakršne koli, ne nujno vojne, nevarnosti za ta vir. Obenem to pomeni tudi, da se zaradi nevarnosti potresa mora posebej varovati, ne glede na še druga ogrožanja. V Predlogu je treba prepovedati gradnjo kanala C0 skozi vir pitne vode kot kritične infrastrukture, pomembne za nacionalno varnost. Ta vir tudi nima nadomestnega vira, kar je še dodaten izredno močan razlog.
  • Termin kritična infrastruktura je nujno vgraditi tudi med člene o razlagi izrazov.
  • Obenem je treba povsod po Sloveniji v Predlogu prepovedati gradnjo kanalizacije skozi vire pitne vode.
  • Pri upoštevanju 70a.člena Ustave RS je potrebno v člene umestiti obvezno ločevanje javnih podjetij, ki imajo predmet delovanja pitno vodo od podjetij, ki se ukvarjajo z komunalnimi odpadnimi vodami in odpadki.
  • Primer napačnega združevanja javnih podjetij je v Ljubljani v podjetju Vodovod-Kanalizacija-Snaga. V posebnem členu je nujno ukvarjanje z kanalizacijo in odpadki ločiti od ukvarjanja s pitno vodo. Razlog je izredno močan: Podjetje Vodovod-Kanalizacija-Snaga je zagovarjalo gradnjo kanala C0 skozi pitno vodo in s tem ogroža ta vir za glavno mesto Ljubljana in so v stalnem konfliktu interesov.
  • Obenem je treba javno podjetje za pitno vodo VODOVOD na področju Ljubljane, ki je glavno mesto Slovenije (Zakon) organizirati kot državno javno podjetje in ga ne prepustiti Mestni občini  Ljubljana, ki je pokazalo negativen kriminalen odnos do tega vira pitne vode in doseglo načrtovano diverzijo na pitno vodo tudi skozi svoje javno podjetje Vodovod-Kanalizacija-Snaga. Razlog, da mora biti državno javno podjetje je seveda, da je ta vodni vir kritična infrastruktura, ki je pomembna za nacionalno varnost, ki je Mestna občina ne spoštuje in je velika nevarnost, da je tudi v bodoče ne bo.
  • V člene je treba vgraditi princip trajnostnega razvoja v smislu, da se odpadki rešujejo v lokaciji nastanka in se ne prevažajo po državi. To velja za fekalije kot za nevarne odpadke in druge odpadke. Namreč, razpasla se je praksa, da se občine znebijo skrbi za fekalije in vse vrste odpadkov tako, da jih pošiljajo v druge občine in jim tako ni treba skrbeti za njihovo zmanjšanje, predelavo in kroženje. Nič odpadkov (Zero Waste) razumejo tako, da jih odpeljejo drugam.
  • Tak primer imamo v Ljubljani, ki postaja mesto fekalij in odpadkov iz več občin (RCERO), kanal C0 in v načrtu sežigalnica, kjer bi kurili odpadke najmanj še 57 občin, ki so izrazile ta interes (javno gradivo).
  • Predlagamo jasno odgovornost ministrstev ali enega ministrstva, saj sedaj ni jasno kam GJS spadajo, pod infrastrukturo pod MOPE ali pod MNVP, ki je predlagatelj. Deljenje odgovornosti bi samo poslabšalo odgovornost ministrstev. Še posebej je to pomembno za MNVP, kajti pitna voda je naravni vir in ne okolje. MNVP jo mora braniti pred MOPE, kjer prihaja do onesnaževanja okolja.
  • Nujno je opredeliti kaj se smatra za okolje, kaj za naravne vire, na strani MNVP nismo našli teh opredelitev kaj šteje v naravne vire, čeprav smatramo, da pitna voda spada v to ministrstvo, treba bo poseči tudi v ZVO-2 za razčiščevanje, ki pa je nujno zaradi ugotavljanja odgovornosti. Vendar ravnanje MNVP ne odraža tega, ker ne  brani pitne vode pred napadom kanalizacije C0 iz okolja MOPE.

AAG podpira tudi druge oddane pripombe kot je naslednja:

”Pred kakršnim koli nadaljevanjem postopka sprejemanja ZAKONA O GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽBAH VARSTVA OKOLJA je treba popraviti Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o državni upravi – ZDU-1O (Ur. L. RS, št. 18/23), ker je ravno v zadevah gospodarskih javnih služb varstva okolja v neskladju z Zakonom o spremembah Zakona o Vladi Republike Slovenije – ZVRS-J (Ur. L. RS, št. 163/22). Tudi ta predlog je nujno upoštevati, tudi zato, ker je povezan s kanalom C0, kjer je prihajalo in prihaja do malverzacij pri pogodbah in sami gradnji.

Naprošamo MNVP za odgovore na naše pripombe in komentar, da javna razprava dobi smisel.

Povezava:

PREDLOG PREDPISA: ZAKON O GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽBAH VARSTVA OKOLJA

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.