c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

EKO PATRULJA V RIBNEM PRI BLEDU IN GRAMOZNICI PRI RIBNEM


Naši člani iz Ribna pri Bledu so nas obvestili, da že već kot deset let živijo v nenormalnih pogojih za bivanje zaradi dovoza velikega števila kamionov v Blejsko gramoznico, pred leti so gramoznico polnili z nenevarno žlindro, sedaj pa vozijo veliko količino odpadkov v odprtih zabojnikih za predelavo v njej.

AAG je zato 9.10.2023 opravil na lokaciji lokaciji v Ribnem in v gramoznici Eko Patruljo:

Na prvi lokaciji v Ribnem je Eko Patrulja ugotovila:

  • povečano prašenje zaradi prevoza odpadkov na odprtih zabojnikih na tovornjakih
  • smrad od izpustov tovornjakov
  • uničevanje cest zaradi tovornih vozil, katere povzročajo dodaten hrup poleg hrupa tovornjakov.

ter na drgi lokaciji v grazmoznici:

  • Gramoznica ni ograjena, kljub skladiščenju različnih, verjetno tudi nevarnih odpadkov, kar predstavlja potencialno ekološko ogroženost Ribnega in Bleda, saj pri tem vsebina ter količina le teh ni nadzorovana, hkrati pa neograjen prostor omogoča nepooblaščen dostop ljudem in živalim.
  •  Na območju gramoznice se nahaja tudi nelegalno zgrajen objekt, ob katerem je parkirišče tovornih vozil ter razne gradbene mehanizacije.

Žrtev te nepremišljene in nesmiselne dejavnosti je lokalno prebivalstvo, ter bistveno zmanjšana kvaliteta bivanja za turiste, ki jih , kako ironično, vabijo na Bled, z vsemi mogočimi  “zero waste” in “green destinejšen” priznanji . Verjetno se vsi strinjamo, da Bled ni primeren kraj za odlaganje industrijskih odpadkov, pa vendar se nam ravno to dogaja.

Po poizvedovanju smo ugotovili, da je Občinska uprava je zelo dobro, že vrsto let seznanjena s to ekološko problematiko na tem področju vendar kljub mnogim pozivom po ukrepanju,  tudi s strani okoljevarstvenih društev,  igra le pasivnega opazovalca.

Iz informacij javnega značaja in mnenjem rudarske inšpekcije, ki smo jih pridobili, je razvidno, da podjetje, ECU SM d.d. sedaj ki upravlja z gramoznico pri Ribnem, nima več dovoljenj za svojo dejavnost. Podjetje ni vpisano v evidenco zbiralcev odpadkov, čeprav jih kljub temu še vedno skladišči in predeluje na območju gramoznice. Gramoznica tudi ni ograjena, kljub skladiščenju različnih, verjetno tudi nevarnih odpadkov, kar predstavlja potencialno ekološko ogroženost Ribnega in Bleda, saj pri tem vsebina ter količina le teh ni nadzorovana, hkrati pa neograjen prostor omogoča nepooblaščen dostop ljudem in živalim. Na območju gramoznice se nahaja tudi nelegalno zgrajen objekt, ob katerem je parkirišče tovornih vozil ter razne gradbene mehanizacije. Rudarska inšpekcija je 15.03.2019 izdala odločbo da upravljalec preneha z dejavnostjo na območju gramoznice ter prične postopek zapiranja in njene sanacije. Po občinskem OPN je predvideno sanacija v kmetijska zemljišča. Podjetje ECU SM d.d. se je na to odločbo pritožilo, letos pa je upravno sodišče odločilo, da mora takoj  prenehati z dejavnostjo ter pričeti z zapiranjem in sanacijo. Ker dejavnost v gramoznici in promet s tovornimi vozili kljub vsemu še vedno poteka, zahtevamo, da se  Blejska občinska uprava in Župan osebno, takoj, kot aktivni udeleženec, vključita v postopek zapiranja gramoznice.

V posmeh temu občina Bled v novem Odloku o četrtih spremembah in dopolnitvah Občinskega prostorskega načrta Občine Bled na tem področju pridvedeva v  50. členu (mineralne surovine) predlaga občinskemu svetu v sprejem:

  •  Načrtovana je širitev gramoznice v Ribnem proti severozahodu. Za opuščeni in izkoriščeni del gramoznice je načrtovana sanacija in vrnitev v kmetijsko rabo. Druga nova območja za izkoriščanje mineralnih surovin v občini niso načrtovana. Raziskovanje mineralnih surovin je dopustno na celotnem območju občine .

V AAG smo se vkličili v ta postopek in dali na ta  člen pripombo:

  • Stavek Načrtovana je širitev gramoznice v Ribnem proti severozahodu se nadomesti s stavkoma: Gramoznica v Ribnem se ne širi in se sanira. Opusti se dejavnost predelave odpadkov na tem območju. Izdana je odločba o zapiranju.

Preko informacij javnega značaja smo pridobili nekaj zapisnikov inšpektorjev, ki so si na prijave domočinov ogledali situacijo v gramozni jami. Zapisniki so tako nečitjivi, da bomo zahtevali čistopise le teh in na podlagi tega po potrebi izvedli še dodatne ukrepe.

V AAG bomo ponovno prijavili primer inšpekcijam!

Priloge:

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK – NIČ VAS NE STANE! –  

OBRAZEC VAM JE NA VOLJO V PDF OBLIKI NA POVEZAVI – KLIKNI

ŽELIM POPRETI DELO AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

PLAČILO ČLANARINE

POSTANITE ČLAN AAG

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.