c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Iščejo prostovoljce z dobrim nosom


SPLETNO UREDNIŠTVO PRIMORSKI DNEVNIK – ITALIJA

Skušali bodo razumeti izvor smradu, nad katerim se pritožujejo v Štandrežu

ŠTANDREŽ

Ptičji pogled na Štandrež (ARHIV)

Goriška občina in deželna okoljska agencija Arpa iščeta prostovoljce, ki jima bodo pomagali pri ugotavljanju izvora smradu, nad katerim se v Štandrežu pritožujejo kar nekaj časa. Domačini opozarjajo, da v vasi vse bolj pogosto smrdi po katranu, vendar doslej še niso ugotovili, od kod prihaja neznosen vonj. Predstavniki skupine EkoŠtandrež in zveze Legambiente sta na težave opozorili občinsko upravo, ki je v ponedeljek sklicala srečanje, na katerem so bili navzoči tudi predstavniki agencije Arpa in zdravstvenega podjetja Asugi.

»Pred leti smo prosili za pomoč krajane v Svetogorski četrti, kjer je bilo kar nekaj težav z neprijetnimi vonjavami. Takratno preverjanje je bilo eksperimentalne narave, vendar se je tako dobro obneslo, da ga je agencija Arpa zatem izkoristila za druge podobne primere,« pojasnjuje goriški občinski odbornik za okolje Francesco Del Sordi in pojasnjuje, da tudi v Štandrežu kličejo na pomoč domačine. »Na srečanju smo se pogovorili s predstavniki skupine EkoŠtandrež in zveze Legambiente, ki so nas opozorili na težave in na katere seveda računamo tudi pri iskanju prostovoljcev za ugotavljanje izvora smradu. Preverjanje bo trajalo vsaj tri mesece, verjetno tudi več, saj so nas krajani opozorili, da je v zimskih mesecih problem bolj pereč. Kakorkoli, prostovoljci bodo dobili polo, v katero bodo vpisali dan in uro, ko začutijo smrad. Ob tem ga bodo tudi opisali, saj je človeški nos v tem primeru boljši od tehnologije. Ko bomo zbrali dovolj podatkov, bomo lahko bolje določili območje, kjer je smrad razširjen, nakar bomo lahko enostavneje preverjali, kaj bi ga lahko povzročalo,« pojasnjuje Del Sordi.

V društvu EkoŠtandrež so nad korakom naprej v reševanju težav s smradom zelo zadovoljni. Sočasno pozivajo domačine, naj sodelujejo pri projektu. Dobro bi bilo, da bi prostovoljci živeli na čim večjem območju Štandreža in tudi Rojc, saj bi tako boljše ugotovili, do kam sega smrad. Kdor želi sodelovati kot prostovoljec pri ugotavljanju izvora smradu, lahko naveže stik s skupino EkoŠtandrež oz. lahko pošlje sporočilo na naslov okoljskega urada goriške občine ambiente@comune.gorizia.it. Skupina EkoŠtandrež se je v prejšnjih tednih postavila v stik tudi s Civilno iniciativo (AAG), ki si prizadeva za umik asfaltne baze iz Vrtojbe, od koder se med pripravo asfalto širi neznosen smrad po katranu. Ali sega tudi do Štandreža, doslej še ni bilo ugotovljeno. Mogoče bo dvom razčiščen ravno s pomočjo bodočih štandreških prostovoljcev z dobrim nosom …

primorski-goriška2

Župan Občine Šempeter-Vrtojba, Milan Turk, pozdravlja prizadevanja deželne okoljske agencije Arpa, Goriške občine ter tamkajšnjih okoljevarstvenikov, da se razišče izvor smradu, ki moti prebivalce Štandreža. »Osebno sicer mislim, da smrad, ki ga zaznavajo, ne prihaja z naše smeri. Za to smo predaleč, vendar tega ne izrecno trdim. Veseli pa me, da bodo to preverili,« je za Primorski dnevnik povedal Turk.

Smrad, ki ga zaznavajo Štandrežci, bi po njihovem mnenju lahko prihajal tudi z druge strani meje, iz asfaltne baze v Vrtojbi, ki je v lasti novogoriškega Kolektorja CPG. Vrtojbenci namreč že leta tožijo zaradi nevzdržnih vonjav, ki prihajajo iz obrata, kadar tam pripravljajo asfalt, motita jih tudi hrup in prah. Pred nekaj leti so ustanovili civilno iniciativo, ki si prizadeva za izselitev asfaltne baze iz njihovega okolja, saj je postavljena v neposredno bližino stanovanjskih hiš. S problematiko so se obrnili tudi na pristojno ministrstvo za okolje in prostor. Lastniki obrata so že večkrat pojasnili, da imajo za delovanje vsa potrebna dovoljenja ter da bi selitev prišla v poštev le, če se najde nadomestno lokacijo nekje na območju Posočja.

Prizadevanja civilne iniciative podpira tudi občina. Župan Milan Turk je problematiko predstavil minuli teden na zadnji seji sveta severnoprimorske regije in omenil tudi možnost, ki so jo pretresali na enem od občinskih svetov: selitev asfaltne baze na lokacijo ob Soči med Volčami in Tolminom, kjer se nahaja separacija gramoza, potrebnega za izdelavo asfalta. Vendar se s tem ne strinjajo tamkajšnji prebivalci, proti so tudi vsi tisti, ki se ukvarjajo s turizmom in ribolovom. Tolminski župan Uroš Brežan je na seji sveta regije ponovil že znano stališče tamkajšnje lokalne skupnosti: širitvi dejavnosti na separaciji odločno nasprotujejo, saj asfaltna baza ne sodi v trajnostno naravnano okolje.Župan Milan Turk nam je včeraj povedal še, da bodo na občini nadaljevali s prizadevanji, da se najde druga lokacija v Posočju, ki ne bi bila moteča za domačine in ki bi ustrezala potrebam podjetja, vendar se zaveda, da se zadeva ne bo uredila »čez noč«.

Pripis AAG: Konec meseca maja smo sklicali sestanek v Vrtojbi za skupno z CI Vrtojba, društvom EkoŠtandrež in AAG za skupno delovanje v zvezi smradu na tem območju.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

ŠE DO 31.05.2021 LAHKO ZA LETO 2020   1,0 % SVOJE DOHODNINE, KI BI JO DRUGAČE DALI DRŽAVI,  ODSTOPITE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JO NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ VAS NE STANE!

POSTANITE ČLAN AAG

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

PODPRITE ALPE ADRIA GREEN INTERNACIOL ORG.

DONIRAJTE PREKO PAYPAL

PLAČILO ČLANARINE PREKO PAYPAL
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: