c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Dan Zemlje 2023


Ker postaja podnebna kriza vse hujša, vsak dan Zemlje , ki prihaja, dobiva še večji pomen. Letni dogodek , ki je bil ustanovljen leta 1970 v ZDA, združuje milijone ljudi z vsega sveta v podporo okolju in poudarja nujno ukrepanje, ki ga moramo sprejeti, da rešimo naš planet. 

Dan Zemlje 2023 prihaja po še enem poročilu Medvladnega foruma Združenih narodov o podnebnih spremembah (IPCC) marca, ki je bilo opisano kot “zadnje opozorilo” znanstvenikov . Strokovnjaki so dejali, da so trenutni ukrepi, ki se izvajajo za ohranitev globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijskimi ravnmi, “nezadostni”, hkrati pa predlagajo, da bi lahko do leta 2030 dejansko presegli mejo 1,5 stopinje, določeno v Pariškem sporazumu, če prenesemo takšni kot smo. Kljub temu so bili znanstveniki jasni, da še ni prepozno za ukrepanje in da imamo vse potrebne rešitve za »zagotovitev žive in trajnostne prihodnosti za vse«. 

Želite zagotoviti, da boste odigrali svojo vlogo ob tem dnevu Zemlje? Tukaj je vse, kar morate vedeti. 

Kaj je dan Zemlje?

Dan Zemlje, ki ga zaznamujejo milijoni po vsem svetu, je letni dogodek, katerega namen je osvetliti resne okoljske težave, s katerimi se soočamo, od podnebne krize do onesnaženosti zraka in krčenja gozdov. 

Kdaj je dan Zemlje 2023?

Dan Zemlje praznujemo 22. aprila vsako leto, vendar je ves mesec april (včasih imenovan tudi Teden ali Mesec Zemlje) – in zlasti teden pred dnevom Zemlje (včasih imenovan Teden Zemlje) – čas, ko so okoljska vprašanja v središču pozornosti. 

Zakaj je dan Zemlje 22. april?

Dan Zemlje si je zamislil ameriški senator in okoljevarstvenik Gaylord Nelson po razlitju nafte leta 1969 v Santa Barbari v Kaliforniji . Prišel je na zamisel, da bi imel predavanja na fakulteti, da bi poudaril pomen čistega zraka in vode, pri čemer je bil 22. april izbran kot primeren datum med pomladnimi počitnicami in finalom. 

Naslednje leto so se organizatorji odločili, da datum poimenujejo Dan Zemlje , s prvim dogodkom leta 1970, ki je vodil do osupljivih 20 milijonov ljudi po ZDA, ki so šli na ulice – približno 10 odstotkov takratnega prebivalstva države.

Kakšna je tema dneva Zemlje 2023?

Tema dneva Zemlje 2023 je Investirajte v naš planet , ki se nadaljuje na isto temo iz leta 2022. To je poziv vladam, podjetjem in posameznikom, naj vlagajo v boljšo prihodnost planeta. Vlade lahko sprejemajo uredbe, lahko spodbujajo zeleno gospodarstvo. Vlagati moramo v inovatorje in inovacije, vendar moramo to storiti na pravi način. Za posameznike gre za vlaganje vašega osebnega časa, vaš politični glas, vlaganje v vašo skupnost, vlaganje vašega denarja v zeleno.” 

Kako lahko praznujete dan Zemlje?

Ta dan Zemlje se po vsem svetu odvija na tisoče dogodkov. Na tem zemljevidu lahko izveste, kaj se dogaja v vaši bližini , ali celo organizirate svoj dogodek. Organizatorji dneva Zemlje so zbrali številne ideje za praznovanje dneva , od sajenja dreves do sodelovanja na prireditvah.  Drugi predlogi vključujejo boj proti onesnaževanju s plastiko, registracijo za glasovanje in učenje o trajnostni modi . 

Kaj še lahko storite, da pomagate planetu? 

Seveda verjamemo, da bi moral biti vsak dan dan Zemlje, zato je ključnega pomena, da ukrepamo skozi vse leto. Če želite izvedeti več o izzivih, s katerimi se soočamo, so knjige za branje  in aktivisti iz NVO .

Poleg tega je tukaj nekaj drugih načinov, kako lahko živite bolj trajnostno , vključno z okolju prijaznejšimi modnimi odločitvami, prehodom na obnovljivo energijo, manj letenja in uživanja manj mesa, rib in mlečnih izdelkov. Lahko se pridružite tudi organizaciji, ki organizira prireditev, pišete svojim politikom in donirate okoljskim organizacijam, kot je AAG. 

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.