c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

e-novice AAG: HRAST 5/2016


Iz stanovanj bo treba metati lončene peči, odprte kamine in štedilnike

 

Marjeta Kralj

Vlada je zaostrila pogoje za kurilne naprave v stanovanjih. Predpisala je obvezne meritve in najvišje dovoljene izpuste tudi za štedilnike, lončene peči in odprte kamine na drva. V neustrezne peči bo poslej treba vgraditi filtre ali jih ugasniti.

Če ni mogoče sanirati… …

 

Varuh okolja (ARSO) dobil zaušnico

 

Suzana P. Kovačič

Kranj – Civilna iniciativa (CI) za zeleno Stražišče, ki jo je v pritožbenem postopku zastopala okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green (AAG), od republiške Agencije za okolje (ARSO) pričakuje spoštovanje odločbe upravnega sodišča in ugotovitev dejanskega stanja v okolju Industrijske cone Laze v Krajevni skupnosti Stražišče. V postopku so bile formalne napake, je ugotovilo sodišče, še bolj pa bodejo v oči …..

 

 

Stališča in pripombe AAG na Osnutek Uredbe o spremembah Uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju

 

Problem hrupa je dejstvo, da gre za zelo zahtevno vsebino. To pa seveda nikakor ne opravičuje Ministrstva in njegovih sodelavcev, da pripravljajo tako zavajajoče in zdravju škodljive predloge, ki so pisane očitno za »onesneževalce« ne pa za zašito zdravja ljudi in zaščito živali. MOP od ponovne ustanovitve dalje predlaga več ali manj v potrditev na vlado in Državni Zbor samo zakone in uredbe, ki ščitijo industrijo, transport, turizem ter druge dejavnosti, ki tako ali drugače onesnažujejo .…..

Obišči

 

AAG uspel na upravnem sodišču v zadevi “INDUSTRIJSKA CONA LAZE”

 

Miran Šubic

Kranj. – Upravno sodišče je pred dnevi razsodilo, da je Agencija Republike Slovenije za okolje v primeru cone Laze v Kranju ravnala napačno in da je zato treba na novo .…..

 

 

EU komisija predlagala začasno potrditev trgovinskega sporazuma CETA

 

Bruselj, 5. julija – Evropska komisija je danes predlagala začasno uporabo dogovora o prosti trgovini med EU in Kanado (trgovinski sporazum – CETA). To pomeni, da bi bila pogodba uporabljena, preden imajo nacionalni parlamenti .…..

 

rigass

Javni poziv slovenski vladi za vložitev pritožbe na okoljsko soglasje za uplinjevalnik v Žavljah

 

Italijansko ministrstvo za okolje je 30. maja izdalo in še isti dan objavilo dovoljenje za uplinjevalnik v Žavljah, domnevamo pod pritiskom groženj po odškodninah investitorja, ki je v protimafijskih sodnih preiskavah. Je skladno s politiko njihove vlade, izjavo odbornika za ekonomijo dežele Furlanije-julijske krajine pred tremi meseci na razgovoru z gospodarstveniki, naj ne skrbijo, saj terminal bo. .…..

 

AAG podal pripombe na spremembe in dopolnitve OPN MOL SD in ID

 

V skladu z Obvestilom o sprejemanju pobud in predlogov za spremembe in dopolnitve OPN MOL – strateški del (SD) in izvedbeni del (ID) vam v roku ( 30.06.2016 ) pošiljamo naše pobude, zahteve in predloge z utemeljitvami o eni zadevi, to je konkretna problematika hrupa v Ljubljani kot .…..

 

Ustavna pravica do vode po dopolnilih čaka na obravnavo DZ-ja

 

Ustavna komisija je s potrebno dvotretjinsko večino sprejela več dopolnil, večinoma tehničnih, k predlogu ustavnega zakona, ki ureja vpis pravice do pitne vode. Predlog je komisija poslala v parlamentarno obravnavo.

Predlog je v državni zbor vložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Alenko Bratušek. Z uveljavitvijo predloga bi se v Ustavo vnesel 70. a člen, v katerem bi bilo zapisano, …..

Boris

S civilno družbo v Celju znova o onesnaženju kotline in rešitvah

 

V Alpe Adria Green, smo že večkrat obvestili slovensko javnost o problemih v enem najbolj onesnaženem okolju v Sloveniji – Celjski kotlini. Ta mesec je Varuh človekovih pravic RS (Varuh) v četrtek, 9. 6. 2016, pripravil četrto redno srečanje s predstavniki civilne družbe s področja okolja in prostora v letu 2016. Tovrstna srečanja .…..

Obišči

Novinarska konferenza AAG – GT o Plinskem terminalu v Žavljah – 23.06.2016

NOVINARSKA KONFERENCA AAG – PLINSKI TERMINAL ŽAVLJE

V Ljubljani je 23.06.2016 potekala novinarska konferenca o plinskem terminalu v Žavljah ob izdajo okoljskega soglasja italijanskega ministrstva za okolje:

” PLINSKI TERMINAL V ŽAVLJAH PONOVNO POSTAJA RESNIČNOST!” .…..

Obišči

 

Začetek postopka ocene ustavnosti koncesije za izgradnjo 8 HE na Muri

 

Sreda, 15. junija 2016

pobuda za začetek postopka za Oceno ustavnosti koncesije za izgradnjo verige osmih hidroelektrarn na reki Muri

-Vlada RS je že pred več kot 10 leti Dravskim elektrarnam Maribor (DEM) z uredbo podelila koncesijo za izgradnjo osem hidroelektrarn na reki Muri, pri čemer . …..

 

DVOJNA SLOVENSKA MERILA: Župan se zastonj namaka v morju, veslačem zaračunava

 

Marin Medak – 13.06.2016

Vode so v Sloveniji javno dobro. Verjetno se vsi spomnimo, da smo še do pred nekaj leti morali plačevati za kopanje v Strunjanu, San Simonu, Bernardinu, Portorožu in Ankaranu. Na srečo je takratno Ministrstvo za kmetijstvo stopilo na prste tistim, .…..

Obišči

 

Plinski terminal v Žavljah ni več strateškega pomena za Italijo

Italijanski minister za gospodarski razvoj Carlo Calende je povedal, da postavitev plinskega terminala, ki ga je načrtovala španska družba Gas Natural, v Tržaškem zalivu za Italijo, ni več .…..

Obišči

 

Brod na Muri: Kako zeleni so Zeleni?

Brod na Muri: Kako zeleni so Zeleni?

 

Jože Pojbič

So sedanji Zeleni Slovenije zeleni zato, ker se je njihovim veljakom pomešala modra in rumena barva?

Naravovarstveniki so te dni v Ceršaku v reko Muro spustili trideset kečig, rib, ki naj bi simbolizirale svobodno pretočnost za sedaj še brez pregrad povezanih rek Mure, Drave in .…..

Konferenca Alpe Adria Green, Rakov Škocjan Foto: Alpe Adria Green

Na konferenci organizacije Alpe Adria Green govorili tudi o vadbišču Poček

 

Rakov Škocjan, Cerknica – V centu šolskih in obšolskih dejavnosti Rak v Rakovem Škocjanu so se med 3. in 5. junijem na mednarodni konferenci sestali predstavniki članic Alpe Adria Green, mednarodne okoljevarstvene nevladne organizacije, ki si prizadeva za varstvo okolja in narave. Govorili so tudi o …..

Obišči

 

Delavna koferenca Alpe Adria Green

 

Od 03.06 do 05.06 je v centu šolskih in obšolskih dejavnosti _ RAK v Rakovem Škocjanu potekala mednarodna konferenca članic Alpe Adria Green.

Na konferenci smo predstavili delovanje AAG in njenih članic v obdobju od leta 2011 do 2015, ter sprejeli izhodišči program dela za celotno organizacijo do leta 2020.

V nadaljevanju so sledila predavanja o  Vplivih nizkofrekvenčna hrupa na zdravje; O vplivih vadbišča slovenske vojske na Počku na tamkaj živeče prebivalce; energetski samooskrbi v lokalnih skupnostih;  Gensko spremenjenih organizmih ter  Plinskih terminalih v tržaškem zalivu, ki zopet postajajo resničnost.….. .

Obišči
%d bloggers like this: