c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Odbor za okolje Evropskega parlamenta želi uničiti zakon o obnovi narave zaradi po besedah desnosredinske Evropske ljudske stranke “skrbi za varnost hrane” – pravilno – ” skrbi za svoj žep ne glede na uničevano biodiverziteto”


Okoljski odbor Evropskega parlamenta je v 26.06.2023 zavrnil spremenjeno različico zakona o obnovi narave.

Zakonodaja, ki želi obrniti izgubo biotske raznovrstnosti z obnovo degradiranih evropskih kopenskih in morskih območij, je postala predmet neusmiljenih kritik konservativnih strank.

Po dolgem nizu sprememb je besedilo kot celota prejelo 44 glasov in 44 proti, kar pomeni, da ni zbralo potrebne navadne večine za napredek z enim glasovanjem. 

Seštevek je v dvorani sprožil mešanico aplavza in posmeha, kar je živahen odraz ostre ideološke ločnice, ki jo je spodbudil zakon.

To je prvič, da je parlamentarni odbor za okolje zavrnil element evropskega zelenega dogovora. Pred tem sta dva pridružena odbora, kmetijstvo in ribištvo, črtala nekaj besedila.

Posledično bo zakonodaja poslana na plenarno zasedanje v izvirni obliki, kot je predlagala Evropska komisija.

Odločilno glasovanje bo predvidoma v tednu od 10. julija.

Nepovezani zakonodajalci in neodvisni konservativci bi lahko prevrnili tehtnico in rešili osnutek besedila, čeprav to še zdaleč ni zagotovljeno.

Če bo eu parlament upošteval nasvet 88-članskega odbora, se bo zakonodajni postopek končal: evropski poslanci ne bodo mogli vstopiti v pogajanja z državami članicami, ki so se že dogovorile o skupnem stališču, zakon pa bo veljal mrtev.

“Kolikor razumemo, postopek v Evropskem parlamentu še ni končan,” je dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije. “Seveda spoštujemo proces, ki trenutno poteka.”

Tiskovni predstavnik je nato potrdil, da če bi zakon o obnovi narave razpadel, izvršna oblast ne bi vložila drugega predloga.

Grenka izmenjava očitkov

Glasovanje je potekalo sredi političnega ozračja sovražnosti brez primere proti osnutku zakona.

V zadnjih mesecih je desnosredinska Evropska ljudska stranka , največja formacija v parlamentu, sprožila nenehno negativno kampanjo proti zakonu o obnovi narave, ki ga skupina vidi kot neposredno grožnjo tradicionalnemu preživetju evropskih kmetov. , ribičev in upravljavcev gozdov.

Evropska ljudska stranka, kot izgovor, opisuje zakon kot primer “dobre zasnove, slabih namenov” in pravi, da bodo njegovi pravno zavezujoči cilji za sanacijo zemljišč motili dobavne verige, zmanjšali proizvodnjo hrane in zvišali cene za vsakodnevne potrošnike.

Progresivne stranke, okoljske nevladne organizacije, podnebni znanstveniki in industrija obnovljivih virov energije so močno oporekale trditvam konservativcev, ki trdijo, da sta obnova narave in gospodarska dejavnost dva združljiva cilja, ki lahko uspevata drug ob drugem.

César Luena, socialistični poslanec Evropskega parlamenta, ki deluje kot poročevalec zakona, in Pascal Canfin, liberalni poslanec Evropskega parlamenta, ki predseduje okoljskemu odboru Evropskega parlamenta, sta obsodila Evropsko ljudsko stranko zaradi izkrivljanja zakonodaje in povezovanja s skrajno desnimi strankami, da bi jo podrli.

O tem zakonu je bilo s stani Evropske ljudske stranke izrečenih veliko laži in potegavščin. V političnem boju je treba argumentirati s podatki, z znanjem, z idejami, ne pa z lažmi, kot to dela ta stranka.

Predsednik odbora Canfin je predsednika Evropske ljudske stranke Manfreda Webra odkrito obtožil, da je zamenjal “eno tretjino” konservativnih članov v odboru z “naravoskeptičnimi” zakonodajalci, da bi zagotovil zavrnitev osnutka zakona.

“Šlo je za zelo jasno manipulacijo glasovanja v odboru,” je dejal Canfin. “To se ne more zgoditi na plenarnem zasedanju, ker Manfred Weber ne more zamenjati članov na plenarnem zasedanju.”

“Kot predsednik odbora je zelo grozljivo videti (da) politična skupina lahko manipulira do te mere,” je dodal.

Christine Schneider in Peter Liese, dva nemška poslanca iz Evropske ljudske stranke, sta nemudoma odgovorila in Canfinove komentarje označila za šokantne in nesprejemljive.

Schneider iz Evropske ljudske stranke, je Evropsko komisijo pozval, naj umakne zakon pred glasovanjem na plenarnem zasedanju, in obtožil podpredsednika Fransa Timmermansa, ki je pristojen za evropski zeleni dogovor, da je pred glasovanjem, ki ga je spremljalo pozorno spremljanje, grozil evropskim poslancem.

Predvsem ostra kampanja Evropske Ljudske Stranke je doslej prizanesla predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, ki je povezana s konservativci.

Tiskovni predstavnik Komisije je dejal, da predsednica von der Leyen “v celoti” podpira zakon o obnovi narave in “pozorno spremlja” zakonodajne pogovore.

Zunaj parlamentarnega boja so nevladne organizacije med njimi tudi AAG , ki smo podpisale poziv, naj EU sprejme močan zakon o obnovi narave obsodile izid glasovanja in Evropsko ljudsko stranko obtožile “umazane taktike” in širjenja “napačnih informacij, ki lahko uniči večino biotske raznovrstosi v EU”.

V bran zakonu se je javno oglasilo veliko število zasebnih podjetij. V začetku tega meseca so izvršni direktorji in najvišji direktorji 50 podjetij, vključno z IKEA, Nestlé, H&M, Iberdrola in Unilever, podpisali skupno pismo, v katerem pozivajo zakonodajalce, naj sprejmejo pravila o obnovi narave in ustvarijo pravno varnost za podjetja.

“Naša odvisnost od zdravega okolja je temeljnega pomena za odpornost naših gospodarstev in navsezadnje za naš dolgoročni uspeh,” so zapisali izvršni direktorji in dodali “Pozdravljamo, da je Evropska unija (EU) že dolgo vodilna v svetu pri sprejemanju progresivne okoljske zakonodaje, ki usklajuje potrebo po varstvu narave z družbeno-ekonomskimi prednostnimi nalogami, spodbuja in navdihuje ukrepanje in ambicije na mednarodni ravni. To vodstvo je bistvenega pomena za globalno sporočanje, da bo EU še naprej vodila to agendo. Naslednjih nekaj mesecev bo ključnega pomena za začetek izvajanja globalnega okvira za biotsko raznovrstnost in zagotavljanje močnih rezultatov za naravo, vključno s sprejetjem zakona EU o obnovi narave in standardov za izvajanje CSRD”. 

Kaj je zakon o obnovi narave?

Zakon o obnovi narave je Evropska komisija prvič predstavila junija 2022 kot del Evropskega zelenega dogovora in strategije biotske raznovrstnosti do leta 2030.

Namen zakonodaje, imenovane “prvi celoviti zakon te vrste na celini”, je obnoviti habitate in vrste, ki so bili degradirani zaradi človekovega vmešavanja in podnebnih sprememb.

Po podatkih Komisije je 81 % evropskih habitatov v slabem stanju, pri čemer so najbolj prizadeta šotišča, travišča in sipine.

Zakon določa pravno zavezujoče cilje v sedmih posebnih temah, kot so kmetijska zemljišča, opraševalci, prosto tekoče reke in morski ekosistemi, ki naj bi do leta 2030 skupaj pokrivali vsaj 20 % kopenskega in morskega območja EU.

V zdaj zavrnjenem spremenjenem besedilu so evropski poslanci cilj povišali na 30 %, da bi blok uskladili s prelomnim dogovorom, ki je bil dosežen ob koncu COP15 v Montrealu .

V skladu z zakonodajo bi bile vlade pozvane, naj pripravijo dolgoročne načrte za obnovo narave, v katerih so opredeljeni projekti in pobude, ki jih želijo izvajati, da bi izpolnili glavne cilje.

Možni ukrepi vključujejo sajenje dreves, čebelarjenje, ponovno vlaženje izsušenih šotišč in širjenje zelenih površin v urbanih območjih.

Zakon o obnovi narave je bil ob predstavitvi dobro sprejet med 207 okoljevarstvenimi organizacijami, ki so pozdravile pravno zavezujoče cilje in daljnosežnost, vendar je sprožil precejšen odziv kmetov, ribičev in gozdarjev, ki so ga pozneje označili za “slabo misel”. Nerealen in neizvedljiv« predlog, ki bo imel »uničujoče posledice« so dejali, da bi opravičeli svoj negativni pogled na naravo.

Evropska ljudska stranka je na podlagi tega odziva začela svojo opozicijsko kampanjo proti ohranitvi narave, na katero kritiki pravijo, da močno vplivajo prihajajoče evropske volitve.

Povezave:

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.