c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Na Počku pokajo, kadar se Američanom zahoče


 

Novica Mihajlovič

Novica Mihajlovič – DELO

Čeprav so bile kršene usmeritve ministra, odgovarjal ne bo nihče, ker so krivci že zapustili Slovenijo.

 

Na Počku pokajo, kadar se Američanom zahoče

Omejitev hitrosti: 30 km/h, omejitev časa streljanja: do 23. ure. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – Obrambni minister Karl Erjavec se je s člani parlamentarnega odbora za obrambo danes sestal kar na terenu, na največjem vojaškem vadišču Slovenske vojske, na Počku pri Postojni. Pogovarjali so se o prihodnosti tega vadišča, v ospredju pa je bilo vprašanje nedavnega streljanja s težkim orožjem pozno v noč, ki je razburilo okoliške prebivalce. Po pričakovanjih, kljub ostrim napovedim Karla Erjavca, ne bo odgovarjal nihče.
Medtem ko odbor državnega zbora za obrambo še čaka na izsledke okoljskega monitoringa o vplivih vojaških aktivnosti na poligonu Poček na tamkajšnje okolje in okoliške prebivalce, so se člani odbora danes na Počku seznanili s tem, kaj se tam sploh dogaja in kakšen je pomen skupnih vojaških vaj z zavezniki. »Kot podpredsednik odbora za obrambo in kot občan Postojne sem samo delno lahko zadovoljen z izplenom današnje seje. Že obljubljenih rezultatov okoljskega monitoringa še nismo videli, dobili naj bi jih v najkrajšem možnem času. Zmeden sem tudi glede vprašanja, ali vojska sploh zakonito uporablja to vadišče ali ne,« nam je povedal poslanec LMŠ Robert Pavšič.

Pokali pozno v noč – in nič

Danes je bila že končana šesttedenska vaja Slovenske vojske in sedmih zavezniških vojska na Počku. Prejšnji teden, v noči s torka na sredo, so udeleženci vaje streljali s težkim orožjem pozno v noč, čeprav ima vojska jasno navodilo Karla Erjavca in njegove predhodnice Andreje Katič, da na vadišču ne smejo streljati s težkim orožjem po 23. uri.

image

Načelnica generalštaba slovenske vojske Alenka Ermenc FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ker to ni bil prvi tovrstni incident, so prebivalci Postojne in okolice zahtevali pojasnila od ministra, ali je vojska res država v državi, da si lahko privošči ignoriranje jasnih navodil resornega ministra? »To, kar se je zgodilo na Počku, dojemam kot samovoljno dejanje vojske, ki je absolutno nesprejemljivo … od Ermenčeve sem zahteval poročilo, kaj se je zgodilo na Počku, in preiskavo dogodka. Dogodek štejem za samovoljno dejanje vojske,« je prejšnji teden dejal minister Erjavec. Kot nam je pojasnil Pavšič, je Erjavec poročilo načelnice generalštaba generalmajorke Alenke Ermenc dobil in v njem je ugotovitev, ki so jo pričakovali: domača vojska je navodila spoštovala, streljanje po 23. uri pa so nadaljevali vojaki zavezniških vojska, s pripadniki ameriške vojske na čelu.

image

Je vojska res država v državi, da si lahko privošči ignoriranje jasnih navodil resornega ministra, zanima Postojnčane. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Ukradli dva tisoč kosov streliva – in nič

Kar zadeva odgovornost za storjene napake, pozno streljanje na Počku ne izstopa posebno od siceršnjega ravnanja vojske. Vojak, ki so ga obdolžili, da je odgovoren za krajo streliva, ni kriv za incident, so danes sporočili iz Sindikata vojakov Slovenije (SVS), ki je vojaka branil pred disciplinskim organom Slovenske vojske. Spomnimo, da so oktobra lani v Nemčiji, v bližini letališča v Leipzigu, ukradli del tovora s tovornega vozila Slovenske vojske, ki je na letališče peljalo opremo in strelivo za pripadnike kontingenta Slovenske vojske v Maliju. Ukradenih je bilo približno tisoč kosov streliva kalibra 5,56 mm in tisoč kosov streliva kalibra 9 mm, so tedaj sporočili iz Slovenske vojske. Po dogodku je generalštab Slovenske vojske, ki ga je tedaj še vodil Alan Geder, izrazil ogorčenje nad krajo in vojaka že javno obtožil ter izrazil pričakovanje, da bo proti njemu sprožen kazenski pregon. Sindikat vojakov zdaj zahteva opravičilo vojaku, pojasnila o tem, kdo je odgovoren za krajo, pa ni od nikoder.

  • Na Počku ne bi smeli streljati s težkim orožjem po 23. uri.
  • Za zadnjo kršitev tega navodila ni in ne bo odgovarjal nihče.
  • Za krajo streliva v Nemčiji ni kriv vojak, kdo pa je kriv?

PRIPIS AAG: V AAG smo že večkrat poročali o nočnem streljanju na Počku, poslali smo tudi dopise na ministrstvo za obrambo in inšpekcijam, vendar do danes nismo prejeli nobenega odgovora. NVO v Sloveniji, ki delujejo na okoljevarstvenem področju inšpekcije in ministrstva obravnavajo kot ne bodi ga treba. Kaj vse razen streljanja se dogaja na Počku pa točno nihče ne ve, posledice pa so že videne na kakovosti pitne vode!

Povezave:

Učinkovitost dolgoročnega ohranjanja virov pitne vode

Analiza tveganja na vodovarstvenih območjih za zajetje Malni – GEOLOŠKI ZAVOD

Vodni vir za 23.000 prebivalcev je le eden

AAG PODAL PRIPOMBE, PREDLOGE IN ZAHTEVE NA DPN OSVAD

IZJAVA ZA JAVNOST–AAG PREJEL SKLEP USTANOVEGA SODIŠČA V ZADEVI “POČEK”

EKO PATRULJA AAG NA POČKU

 

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: